Saules parku Spilves pļavās attīstīs Lietuvas uzņēmums.

Lietuvas saules parka attīstītājs “Saules Graža” Rīgas brīvostas pārvaldei piederošajās Spilves pļavās par vairāk nekā 90 miljoniem eiro būvēs saules enerģijas parku, informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji. Trīs starptautiskas kompānijas piedalījās Rīgas brīvostas pārvaldes rīkotajā izsolē par tiesībām nomāt teritoriju saules enerģijas parka attīstībai Spilves pļavās.

Par uzvarētāju pēc 92 pieteikumiem tika atzīta “Saules Graža”. Izsoles uzvarētājam piecu gadu laikā, vienojoties ar Rīgas brīvostu, būs jāattīsta Saules parks un sadales infrastruktūra. Paredzamās parka būvniecības izmaksas pārsniedz 90 miljonus eiro, informē Rīgas brīvostas pārvalde.

Saskaņā ar izsoles nolikumu nomas maksa sastāv no divām sastāvdaļām – gada nomas daļas, kas izteikta eiro, un elektroenerģijas komponentes, kas izteikta procentos no kopējā saules parkā saražotās elektroenerģijas daudzuma.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps norāda, ka izsoles rezultāts ir labs apliecinājums vietējo un starptautisko investoru interesei par Rīgu un ostu, kā arī par zaļās enerģijas veidošanu industriālo centru tuvumā.

Tas arī parāda pašreizējo pieprasījumu starptautiskā biznesa vidē pēc perspektīvām jomām rūpniecības attīstībai.

Atšķirībā no konkurentiem mums ir kapitāls nekustamo īpašumu veidā, kas ir lieliska iespēja un priekšrocība Rīgas ostas nākotnei. Sagaidām, ka, to stratēģiski izmantojot, varēsim pārveidot visas ostas attīstību, tajā skaitā izveidojot Latvijā lielāko saules paneļu parku un zaļās ūdeņraža enerģijas tehnoloģiju centru, kas vienlaikus kalpos arī kā industriālais centrs ostai.

viss reģions. Turklāt šāda izmēra parka izveide samazinās arī elektrības cenas rīdziniekiem nākotnē,” saka Zeps. Viņš arī pauž gandarījumu, ka konkursā starp pretendentiem bijusi tāda konkurence. Zeps stāsta, ka projekta iznākums pārsteidza pat viņu cerības, un rezultātā viņi iegūs gan izdevīgu nomas maksu, gan zaļo enerģiju ostai un ostas stividoriem.

Tas veicinās gan esošo ostas uzņēmēju, gan jauno investoru konkurētspēju, kā arī veicinās daudzmiljonu investīciju ieplūšanu Rīgā, atjaunojamās elektroenerģijas ražošanu un virzību uz zaļā kursa un enerģētiskās neatkarības mērķu sasniegšanu.

Plānots būvēt saules enerģijas parku ar nominālo jaudu vismaz 100 megavati (MW) un plānotā elektroenerģijas ražošana vismaz 100 000 megavatstundu (MWh) gadā 176 hektāru (ha) platībā Rīgas ostas teritorijā.

Konkursā par nomas tiesībām izsolei varēja pieteikties uzņēmumi, kas savā darbībā jau ieviesuši vērienīgus saules parkus. Noslēguma izsole notika ar trim uzņēmumiem, kuri atbilda noteiktajiem kritērijiem, tostarp pieredzei, labajai reputācijai, finanšu resursiem un atbilstošam saules parka biznesa plānam. Izsoles rezultāti tiks virzīti izskatīšanai uz nākamo Rīgas brīvostas valdes sēdi.

Valdes sēdē tiks lemts, slēgt vai neslēgt zemes nomas līgumu ar uzņēmumu “Saules Graža”. Lūdzu, noformējiet to gramatiski pareizi. Uzņēmums sadarbībā ar investoriem ir attīstījis liela mēroga parkus dažādos pasaules reģionos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment