Šefpavārs Mārtiņš Sirmais TV šovā “Dr. Sirmais” mūziķim Mikam Dukuram un viņa līgavai Endijai Kalniņai nodemonstrē, kā pašiem mājās pagatavot perfektu kartupeļu sacepumu, un, kā izrādās, tas ir pa spēkam katram.
Influencere Endija Kalniņa stāsta, ka viņu mājās ļoti iecienīts ēdiens ir kartupeļu sacepums ar malto gaļu: “Pavisam vienkārši – vajadzīgs sīpols, maltā gaļa, kartupeļi un vēl sieriņš.” Sirmais, skatoties, kā Endija gatavo, nobrīnās, ka viņa gaļu apcep pirms tam, kā arī – visam pāri pārlej aukstu saldo krējumu. Kā, izrādās, tā ir liela kļūda, lai tiktu pie perfekta kartupeļu sacepuma.
Kad mūziķis Miks Dukurs un viņa līgava Endija ierodas studijā pie šefpavāra Mārtiņa Sirmā un ir gatavi viņa “privātstundai”, Sirmais smejas, ka tad, kad viņi gatavojuši sacepumu, tas izskatījies smuki tikai cepamajā traukā, bet pēc tam, liekot to uz šķīvja, tas viss esot izjucis.
Mārtiņš ir gatavs parādīt meistarklasi, kā pagatavot garšīgu kartupeļu sacepumu. Sastāvdaļas ir tās pašas: kartupelis, muskatrieksts, kas vienmēr labi saiet kopā ar dažādiem kartupeļu ēdieniem – arī tad, ja kartupeļus vāra, sautē vai cep, tāpat vienmēr ļoti labi kartupeļiem piestāv puravs (nevis sīpols!). Un, protams, arī timiāns.
“Un tad, ja jūs gribat, lai viss tas sacepas skaisti, sulīgi un turas kopā, nevajag aukstu saldo krējumu pāri liet. Viņu vajag sajaukt kopā ar olu un sieru, uzreiz! Un gaļu tur vēl ieplūcināt iekšā mazos gabaliņos. Kā arī – sieru šajos sacepumos nevajag žēlot, tā nekad nav par daudz. Pie tam, siers ir jāiegādājas tāds, kas labi kūst,” – pamāca Mārtiņš.
Kad traukā ir ieliets saldais krējums, kam pievienots rīvēts siers un viena ola, tam pievieno arī sasmalcinātus puravus. Visu kārtīgi samaisa. Vēl pieplūcina klāt timiānu, kas iedod mazliet aromāta un pierīvē uz smalkas rīves nedaudz muskatrieksta. Visu kārtīgi samaisa. Un piejauc klāt mazos gabaliņos saplūktu malto liellopa gaļu. Pēc tam, tai visai masai klāt pierīvē piparus un pievieno sāli.
Lasi vēl: Meteorologs Toms Bricis nākošnedēļ sola vasaru, ne pavasari: nosauc, kuru dienu gaiss sasils ap +25 grādiem
Mārtiņš Sirmais šajā reizē izmanto dziļos šķīvīšus, kas ir karstumizturīgi un pilda iekšā pagatavoto masu, tad pāri liek plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus, tad vēlreiz masu, un atkal kartupeļu šķēlītes.
“Kartupeļi ir jākārto pāri kā tādas zvīņas. To visu liek vairākās kārtās, jo tieši tas ir sacepums – tam ir jābūt kārtās. Pēc tam pēdējie ir kartupeļi, nedaudz pieplūc pāri vēl timiānu aromātam, mazliet sāls un eļļas. Un viss! Nekādu sieru pa virsu kartupeļiem nerīvējam, lai tie kartupeļi ir skaisti!,” – saka Sirmais.
Pēc tam tas viss tiek gatavots gaisa krāsnī, bet, protams, var izmantot arī cepeškrāsni. Kad sacepums gatavs, izrādās, ka ir ļoti svarīgi to mazliet atdzesēt, jo, kamēr tas ir pavisam karsts, tas vēl nav “iesūcies”.