Sena zupa “jaunās skaņās” – pagatavoju lielu katlu; tā ir tik garšīga, ka varētu to ēst katru dienu

Mašhurda: aromātiska zupa ar vēsturi Mašhurda ir tradicionāla zupa, kas ir populāra Vidusāzijā, īpaši Uzbekistānā un Tadžikistānā. To ir viegli pagatavot, bet garša ir kaut kas jauns un burvīgs

Tās nosaukums cēlies no tadžiku vārdiem “maš” (munga pupas jeb zaļās lēcas) un “hurda” (zupa). Šī zupa ir slavena ar savu bagātīgo garšu, aromātu un uzturvērtību. Šajā rakstā mēs detalizēti aplūkosim mašhurdas pagatavošanas procesu, tās vēsturisko izcelsmi, nianses un pagatavošanas variantus.

Vēsturiskā izcelsme

Mašhurda ir sena izcelsme un ir daļa no Vidusāzijas tautu tradicionālās virtuves. Agrāk šo zupu galvenokārt gatavoja lauku apvidos, kur pākšaugi un graudaugi bija galvenie pārtikas produkti. Munga pupas jeb mašs, kas ir vieni no vispieejamākajiem un barojošākajiem pākšaugiem, kļuva par šī ēdiena pamatu. Laika gaitā receptē tika pievienoti dažādi dārzeņi un garšvielas, kas padarīja zupu daudzveidīgāku un garšīgāku.

Mašhurdas recepte

Precīzas Mašhurdas pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas atradīsi raksta beigās.

Pagatavošana soli pa solim

Produktu sagatavošana. Gaļa: Sagrieziet liellopu vai jēra gaļu nelielos gabaliņos.

Dārzeņi: Sīpolu un burkānu sagrieziet kubiņos. Papriku un tomātus arī sagrieziet kubiņos. Kartupeļus var sagriezt stienīšos vai kubiņos.

Pākšaugi un graudaugi: Munga pupas iepriekš iemērciet siltā ūdenī uz 1 stundu.

Gaļas un dārzeņu apcepšana

Gaļas apcepšana: Uzkarsējiet augu eļļu dziļā katlā vai wok pannā. Apcepiet gaļu līdz zeltainai garoziņai.

Dārzeņu pievienošana: Pievienojiet sīpolu un burkānu, apcepiet 2-3 minūtes. Pēc tam pievienojiet papriku un turpiniet apcept vēl 2 minūtes.

Tomātu pasta un tomāti: Pievienojiet tomātus un tomātu pastu, samaisiet un pasildiet, lai tomāti atdalītu sulu un tomātu pasta nedaudz apceptos.

Zupas vārīšana

Ūdens pievienošana: Ielejiet ūdeni un uzvāriet.

Munga pupu pievienošana: Pievienojiet iemērktās munga pupas un vāriet uz vidējas uguns aptuveni 30 minūtes, līdz tās sāk izšķīst.

VIDEO:

Kartupeļu un rīsu pievienošana: Pievienojiet kartupeļus un rīsus, pievienojiet sāli pēc garšas un vāriet līdz gatavībai.

Garšvielas un zaļumi: Gatavošanas beigās pievienojiet caur spiedi izspiestu ķiploku, svaigi maltus piparus, koriandru un dilles. Uzlieciet vāku un ļaujiet ievilkties 2-3 minūtes.

Nianses un padomi

Zupas biezums: Mašhurda ir bieza zupa, tāpēc ir svarīgi pareizi aprēķināt ūdens daudzumu.

Produktu aizvietošana: Liellopu gaļas vietā var izmantot jēra gaļu vai vistu. Munga pupu vietā var izmantot citus pākšaugus, piemēram, turku zirņus.

Aromāts: Lai pastiprinātu aromātu, var pievienot ķimeņu sēklas vai citas garšvielas pēc garšas.

Pagatavošanas varianti

Veģetārā versija: Mašhurdu var pagatavot bez gaļas, izmantojot tikai dārzeņus un pākšaugus.

Asais variants: Pievienojiet zupai aso sarkano piparu tiem, kam patīk ass ēdiens.

Lasi vēl: Burvīgā un košā svētku laša terīns ar krēmsieru – īsts šedevrs, izcils garšu salikums, kas rotās jebkuru svētku galdu

PRODUKTI:

gaļa (liellopu gaļa) – 600 g
sīpols – 1 gab.
burkāns – 1 gab.
paprika – 1 gab.
tomāts – 1 gab.
kartupeļi – 3 gab.
munga pupas (mašs bet var izmantot parastās pupas vai lēcas) – 100 g
rīsi – 50 g
tomātu pasta – 1 ēdamkarote ar kaudzi
ķiploki – 3-4 daiviņas
ūdens – 2,5 l
sāls, pipari – pēc garšas
koriandrs – 1 tējkarote
zaļumi – dilles un koriandrs, lociņi
čili pipars – pasniegšanai – pēc vēlēšanās

Mašhurda ir ne tikai garšīga zupa, bet arī barojošs ēdiens, kas sasildīs vēsās dienās un iepriecinās ar savu aromātu. Mēģiniet pagatavot šo zupu pēc mūsu receptes un izbaudiet tās neatkārtojamo garšu! Neaizmirstiet uzspiest “Patīk”, ja recepte jums patika!

Lūk arī viens pavisam īss video, lai vieglāk saprastu pagatavošanas gaitu: