Septembra beigās varēsim debesīs novērot fenomenālu anomāliju un tā jau būs redzama 28.septembrī

Septembra beigās varēsim debesīs novērot fenomenālu anomāliju un tā jau būs redzama 28.septembrī. Šis debesu fenomens kļūs redzams ju  2024. gada 28. septembrī, bet visizteiktāks tas būs 13. oktobrī.

Saskaņā ar prognozēm komēta C/2023 A3 tuvākajā laikā pietuvosies Zemei nākamajā mēnesī. Turklāt tā, visticamāk, būs viena no spožākajām komētām, kas pēdējo 100 gadu laikā ir redzama ziemeļu puslodē. To var redzēt ar neapbruņotu aci.

Zinātnieki lēš, ka komētai būs “iespaidīga aste”.

Ķīnas Zijinshan observatorijā komēta C/2023 A3 (Zijinshan-ATLAS) tika atklāta pavisam nesen, tieši pērn – 9.janvārī. 2023. gada 22. februārī to neatkarīgi no atklājējiem atklāja sistēma ATLAS (tās teleskops atrodas Dienvidāfrikā).

Spriežot pēc tās orbītas trajektorijas, pēc zinātnieku domām, pēdējo reizi tas lidoja garām Zemei pirms 80 tūkstošiem gadu.

Tas šķērsos savu perihēliju (savas orbītas punktu, kas ir vistuvāk Saulei) 2024. gada 27. septembrī (attālums aptuveni 58 miljoni km) no Saules, bet vistuvāk Zemei nonāks 2024. gada 12. oktobrī (70,6 miljoni km).

Kāpēc komēta ir neparasta?

C/2023 A3 ir ilgstoša komēta, kas riņķo ap Sauli ik pēc 80 660 gadiem.

Pēc amatieru astronoma Stjuarta Atkinsona domām, komēta izskatīsies pēc “izplūdušas zvaigznes ar miglainu asti”. Viņš precizēja, ka objekts atradīsies zem Mēness, ļoti zemu austrumos. Lai gan komēta būs redzama ar neapbruņotu aci abās puslodēs, nenāk par ļaunu, ja pa rokai ir binoklis, lai labāk apskatītu.

Kopumā, kā rāda prakse, komētām, kas iet tuvu Saulei, ir visiespaidīgākās astes, kas veidojas pēc tam, kad komēta ir “apgrauzdēta” saules siltumā. Tieši tā notiks ar komētu C/2023 A3, kas mums tuvojas, pārvietojoties ar ātrumu aptuveni 70 km sekundē.

Ir zināms, kad šo komētu varēs novērot vislabāk un kur jādodas, lai to ”noķertu” kadrā.. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment