Septembra beigās varēsim debesīs novērot fenomenālu anomāliju un tā jau būs redzama 28.septembrī

Tā sola būt ļoti spilgta, daudz spožāka par jebkuru zvaigzni, ja vien Saule to nenovērsīs pirms tam. Tā būs redzama 2024. gada 28. septembrī, un savu maksimālo spožumu sasniegs 13. oktobrī. Līdz tam brīdim vēl jāgaida, bet šo datumu var piefiksēt savā kalendārā.

Tomēr pastāv iespēja, ka tas nenotiks, jo, komētai pietuvojoties Saulei, tā var sadalīties, turklāt tās orbīta nav precīzi noteikta. Orbītas ilgums ir aprēķināts kā 80 660 gadi, un šobrīd komēta atrodas starp Saturnu un Jupiteru.

Tā ir ļoti ātra komēta, kas tuvojas Saulei ar ātrumu 15,7 km/s. Iespējams, tā varētu kļūt redzama jau 2024. gada jūnijā, taču nepieciešams laiks, lai saprastu, kā tā lidos garām Saulei. Nav tā, ka būtu pieejama komētu datubāze, kur varētu salīdzināt dažādus parametrus un prognozēt komētas uzvedību.

Cerēsim, ka sagaidīsim iespaidīgu skatu naksnīgajās debesīs, jo komētas ir “zvaigznes ar astēm”, kas padara tās par īpaši aizraujošiem debesu objektiem.

 

Komēta C/2023 A3, stingri ņemot, jau ir redzama caur binokli no dienvidu puslodes un drīzumā kļūs redzama no ziemeļu puslodes, kurā ietilpst arī Krievija. Ziemeļu puslodē komēta atrodas tuvāk horizontam un tāpēc pašlaik nav redzama saules gaismas dēļ.

Novērošanai ziemeļu platuma grādos tas kļūs pieejams tikai oktobra sākumā.

Saskaņā ar prognozēm 2024. gada 12. oktobrī tas vistuvāk pietuvosies Zemei, un tā spilgtums sasniegs -4 magnitūdas. Tas padarītu to par vienu no spožākajām komētām, kas pēdējo 100 gadu laikā ir redzamas ziemeļu puslodē.

Atsauce. Kas ir zvaigžņu lielums. Zvaigžņu lielums raksturo enerģijas plūsmu no attiecīgās zvaigznes uz laukuma vienību. Tas ir, šķietamais lielums ir atkarīgs gan no paša objekta fiziskajām īpašībām (tas ir, spilgtuma), gan no attāluma līdz tam.

Lasi vēl: Tas notiek tikai reizi 100 gados: visu zodiaka zīmju dzīvē notiks vērienīgas pārmaiņas sākot no oktobra

Spilgtāko objektu lielums ir negatīvs. Piemēram, Mēness spožums pilnajā fāzē sasniedz –12,7, bet Saules spožums ir –26,7.

Pēc perihēlijas šķērsošanas (27. septembrī) komēta kādu laiku pazudīs un atkal parādīsies vakara debesīs 2024. gada oktobra sākumā. Tas paliks kā vakara objekts līdz mēneša beigām. Taču pēc 12. oktobra komēta sāks strauji izbalēt, un līdz mēneša beigām tā vairs nebūs redzama ar neapbruņotu aci.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment