Vai ikdienā piederat pie tiem cilvēkiem, kas teju katram ēdienam pievieno kečupu vai majonēzi? Pēc šīs receptes jūs aizmirsīsiet par veikalā pirktajām mērcēm.
Noslēpums ir vienkāršs jogurts bez piedevām, kas var kļūt par universālu mērci gaļai, salātiem un pat makaroniem. Pievienojiet noteiktas sastāvdaļas, jūs iegūsiet jogurta mērci, kas aizstās jebkuru citu veikalā nopērkamo mērci.
Tātad, lai pagatavotu patiešām lielisku mērci, sajauc 200 g dabīgā jogurta, 2 ķiploka daiviņas, ķekaru dilles, 1 tējkaroti sinepju un 1 ēdamkaroti medus. Visu sasmalcina ar blenderi, un mērce ir gatava. Bet tas vēl nav viss, jo tā ir tikai bāze.
Tālāk jūs varat variēt ar dažādām papildus garšām un kombinācijā. Pievienojiet kūpinātu papriku, lai piešķirtu spānisku akcentu. Papildiniet bāzi ar sojas mērci un ingveru, un tā pārvērtīsies par Āzijas mērci.
Ja gatavojat mērci gaļai, sajauciet sagatavoto bāzi ar apelsīnu sulu un rozmarīnu – tā lieliski noderēs kā marināde. Ja ar mērci plānojat papildināt zivi, pievienojiet mērces bāzei kaperus un citrona miziņu. Un, ja vēlaties asumiņu meksikāņu noskaņās, iepiliniet pāris pilienus Tabasko mērces.
Sagatavoto mērci uzglabājiet stikla burciņā līdz 5 dienām vai sasaldējiet to ledus gabaliņos – tad vienkārši iemetiet kubiņu karstā ēdienā. Biezuma noslēpums – ja mērce ir šķidra, pievienojiet rīvētu gurķi (pirms tam izspiediet sulu) vai avokado. Lai pagatavotu vegānisku versiju, jogurtu aizstājiet ar kokosriekstu pienu un tējkaroti cietes.
Izmēģiniet šīs kombinācijas
Mērce + grauzdēti dārzeņi = Provansas vakariņas.
Mērce + vārīta vista = salāti 5 minūtēs.
Mērce + makaroni = alfredo bez krējuma.
Un nebaidieties eksperimentēt: pat ja mērci sajauksiet ar ievārījumu, iegūsiet neparastu mērci augļu salātiem.