Šie ir mūsu mīļākie tomāti ziemai: garša – lieliska

Par tomātu marinādi gribu teikt sekojošo – tomātu garšai ir nozīme! Katrai šķirnei ir savs raksturs: vieni ir paskābi, citi – neitrāli, vēl citi – saldi.

Skābajos tomātos ir daudz skābju un maz cukura, bet saldajos – tieši pretēji. Atkarībā no tā mainās arī marinādes recepte. Sāls daudzums visiem tomātiem paliek nemainīgs, bet cukura un etiķa daudzums jāpielāgo pēc izvēlētajiem tomātiem. Skābākām šķirnēm lieku vairāk cukura. Mēs nemīlam pārāk skābas marinādes – mums garšo tikai saldskābas, kuras izdzer līdz pēdējai pilei.

Un šodien būs tieši tāda! Starp citu, es audzēju tikai saldās tomātu šķirnes. Visvairāk man patīk rozā tomāti. Pirms kādiem sešiem gadiem tie mums izauga vienkārši fantastiski – miziņa tik plāna, saldi kā cukurs.

Jaunās šķirnes vairs nav tas! Un kādas šķirnes jūs audzējat? Dalieties!

Šīsdienas recepte ir viena no manām “darba” receptēm. Es vienkārši dievinu šos tomātus – recepte vienmēr pieprasīta. Šajā marinādē tomāti sanāk tik garšīgi, ka izlietojas viss – gan tomāti, gan marināde. Pēdējā laikā šādu konservu lieku 1,5 litru burkās.

Sākam.

Vispirms sagatavošana. Saldos piparus lieku gandrīz vienmēr. Tos var sagriezt gabalos vai arī likt veselus. Un nav obligāti, lai tie būtu dažādās krāsās.

Sīpolu sagriežu ripiņās. Sīpolu marinādei sāku pievienot salīdzinoši nesen, bet ar to marināde iepatikās daudz vairāk.

Vairākus ķiploka daiviņas sagriežu plānās šķēlītēs.

Burkas izmantoju 1,5 litru tilpumā. Netērēju laiku sterilizācijai, tikai kārtīgi nomazgāju ar sodu. Burkās lieku lauru lapu, melnos piparus un obligāti arī piparus ar aromātu.

Liekam burkā arī sīpola gredzenus un saldos piparus.

Tālāk lieku tomātus. Tos es saspraužu pie kātiņa ar zobu bakstāmo.

Kā redzat, šajā garšvielu komplektā es nelieku lapas no rāceņa vai dillēm… Jūs izvēlieties pats, bet man ļoti patīk marinēto tomātu garša šādā versijā.

Lasi vēl: Šādus gurķīšus mēs jau ēdam pēc 3–4 stundām (dalos ar viegli sālītu gurķu recepti)

Tātad, burciņas ir pilnas.

Uzkarsēju līdz vārīšanās temperatūrai 1,5 litrus ūdens. Kāpēc tieši 1,5? Tāpēc, ka šīm divām burkām (1,5 litru tilpuma) marinādei vajadzēs aptuveni 1,5 litrus ūdens.

Pārleju tomātus ar verdošu ūdeni. Lai burka nesprāgtu, lieku karoti tā, lai tā pieskaras burkas sieniņai. Nekad nesprāgst! Esmu mēģinājusi jau simtiem reižu!

Aizveru burkas ar vākiem un atstāju tās aptuveni 15 minūtes. Pēc tam ūdeni izlēju atpakaļ katlā un ļauju tam atkal uzvārīties. Vēlreiz pārleju burkas un ļauju nostāvēties apmēram 7 minūtes. Tā ir dubultā pārlejšanas metode. Jā, agrāk tomātus pārlej tikai vienu reizi ar verdošu ūdeni, bet tagad – divreiz. Draugi, vai jums arī ir karsti? Mums arī ļoti karsts! Tāpēc tagad divreiz – drošāk. Jūs paši izvēlieties.

Otrajā reizē, kad ūdens tiek noliets, gatavoju marinādi. Uz 1,5 litriem ūdens (divām 1,5 litru burkām ar tomātiem) lieku 2 ēdamkarotes sāls ar nelielu kalniņu un 6 ēdamkarotes cukura ar nelielu kalniņu. Kad marināde uzvārās, pievienoju 3 ēdamkarotes 9% etiķa

Leju marinādi burkās un cieši aizveru vākiem. Apgriežu burkas otrādi un ietinu tās, lai tās pasiltu, uz pāris stundām.

Sastāvdaļas (2 burkām pa 1,5 litriem):

Tomāti – 1,5–2 kg
Saldā paprika – 1 gab.
Sīpols – 1 gab.
Ķiploka daiviņas – 4 gab.
Melnā pipara graudi – 8–10 gab.
Aromātiskie pipari – 8 gab.
Lauriņa lapa – 2 gab.

Marināde (2 burkām pa 1,5 litriem ar tomātiem):

Ūdens – 1,5 l
Sāls – 2 ēd.k. (ar nelielu kaudzi)
Cukurs – 6 ēd.k.
Etiķis 9% – 3 ēd.k.

Lasi vēl: Kāpēc pēc iegādes nedrīkst mazgāt gaļu un vistas gaļu — kļūda, ko pieļauj pat pieredzējuši pavāri, nemaz nerunājot par vecmāmiņām

Viss gatavs! Divkārša pārliešana, ietīšana… Sakiet, vai tas ir daudz? Nē!