Sieviete Ogres novadā, netālu no mājām, devās sēņot: tas, ar ko viņa satikās mežā, pilnībā izmainīja viņas plānus…

…lai pārbaudītu, vai varēs atrast lāča pēdu nospiedumus. Viņam izdevās atrast pēdas diezgan ātri, un viņš tās arī nofotografēja. Pēdas bija redzamas vairākās vietās.

 

Vieta, kur sieviete sastapa lāci, ir tikai 1500 metru attālumā no Birzgales centra, tuvākās mājas atrodas 400 metru attālumā, un sēņotājas māja ir 800 metru attālumā. Lācis bija pietuvojies mājām ļoti tuvu.

Sieviete, protams, tagad ir ļoti nobijusies un apgalvo, ka vairs neies mežā, bet pašā vakarā viņa tomēr atkal devās sēņot. Rūdīti sēņotājiem pat lācis nav pietiekams iemesls, lai atturētos no meža apmeklējuma, tomēr jābūt uzmanīgiem, jo Latvijā lāču skaits ir ievērojami palielinājies, un ir nopietns risks sastapties ar tiem.

Lai izvairītos no lāča tuvuma, visvienkāršākais padoms ir mežā būt skaļiem – sarunāties vai pat dziedāt.

Ja lācis tomēr tuvojas un nav iespējas patvērumam, ievērojiet šos noteikumus!

Palieciet mierīgs: Nekādā gadījumā neskrieniet vai neveiciet straujas kustības, jo tās var izraisīt lāča vajāšanas instinktu.

Nepaļauties uz acs kontaktu: Izvairieties no tieša kontakta ar lāča acīm, jo tas var tikt uzskatīts par izaicinājumu vai draudu. Skatieties uz lāci no sāniem.

Lēni attālinieties: Lēnām atkāpieties atpakaļ, vienlaikus saglabājot acu kontaktu ar lāci. Nenovērsiet muguru, jo tas var izraisīt lāča uzbrukumu.

Neskrieniet: Lācis ir daudz ātrāks skriešanā nekā cilvēks, tāpēc, skrienot, jūs riskējat izraisīt lāča vajāšanas uzvedību.

Runājiet mierīgā, klusā balsī: Šāda rīcība var palīdzēt lāci nomierināt, norādot, ka jūs neesat apdraudošs.

Lasi vēl: Kā ģērbties rudenī, lai izskatītos jaunāka: stilīga un jauneklīga tēla noslēpumi

Izmantojiet savu izmēru: Ja lācis turpina tuvoties, stāviet mierīgi un paceliet rokas, lai radītu iespaidu par lielāku izmēru. Ja jums ir jaka vai mugursoma, paceliet to virs galvas, lai paplašinātu savu siluetu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment