Sievietes Latvijā arvien vidēji pelna krietni mazāk nekā vīrieši


Sieviešu vidējā bruto stundas izpeļņa Latvijā 2023. gadā bija par 16,5 % zemāka nekā vīriešiem, liecina Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskie dati.

CSP ziņo, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, atšķirība starp vīriešu un sieviešu stundas darba samaksu ir samazinājusies par 0,6 procentpunktiem.

Statistikas iestāde norāda, ka atalgojuma atšķirību ietekmē dažādi sociāli un ekonomiski faktori – profesija un amata pienākumi, iegūtā izglītība, vecums, darba pieredze, nostrādāto stundu skaits, kā arī darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma tendences darba tirgū un strukturālās pārmaiņas.

Indekss tiek aprēķināts, neizslēdzot šo faktoru ietekmi, kas varētu izskaidrot atšķirības iemeslus.

2023. gadā lielākā darba samaksas atšķirība bija vērojama informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē – 33,5 %, finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē – 30,6 %, tirdzniecībā – 27,8 % un mākslas, kultūras un atpūtas pakalpojumu nozarē, kur atšķirība bija 27,6 % vīriešu labā.

Tādās jomās kā profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi, ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde, apstrādes rūpniecība, administratīvā un apkalpojošā sfēra atalgojuma starpība ir 20,1-25 %.

Būvniecībā, elektroenerģijas, gāzes apgādes, siltumapgādes un gaisa kondicionēšanas nozarē, kā arī valsts pārvaldes un aizsardzības nozarē sievietēm par stundu maksā vairāk nekā vīriešiem.

Privātajā sektorā sieviešu un vīriešu darba samaksas atšķirība bija par 0,6 procentpunktiem lielāka (17,6 %) nekā valsts sektorā (17 %). Sievietes, kas strādāja pilnu darba laiku, nopelnīja par 19,5 % mazāk nekā vīrieši, savukārt nepilnu darba laiku strādājošo darba samaksas atšķirība bija divas reizes mazāka (9,3 %).

2023. gadā vismazākā atšķirība starp sieviešu un vīriešu stundas darba samaksu bija vecuma grupā līdz 25 gadiem (9,5 %) un starp senioriem 65 gadu vecumā (10,7 %), bet vislielākā – vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem, kur sieviešu darba samaksa bija par 23,2 % zemāka nekā vīriešu.

2022. gadā vidējā stundas darba samaksas atšķirība starp sievietēm un vīriešiem Eiropas Savienībā bija 12,7 %. Vislielākā darba samaksas atšķirība starp sievietēm un vīriešiem bija Igaunijā (21,3 %).

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment