Signāls pirms insulta. Kā sajust pazīmes?

Mani galvenie skaitļi

Augsts asinsspiediens ir viens no svarīgākajiem insulta riska faktoriem.

“80 procentiem pacientu, kuri nonāk mūsu slimnīcas neiroloģijas nodaļā ar šādu diagnozi, bijis augsts asinsspiediens, taču vairums nav to regulāri ārstējuši. Kardiologi lēš tā: apmēram puse cilvēku, kam ir augsts asinsspiediens, zina par to, bet tikai puse no viņiem lieto zāles, un vēl puse – dara to pareizi,” piebilst Evija Miglāne.

Augsts asinsspiediens neizveidojas vienā dienā, tas paaugstinās pamazām. Ar laiku asinsrites sistēma, organisms un smadzenes tam pielāgojas, tādēļ cilvēks var nejust paaugstinātu asinsspiedienu, jūtas labi.

Asinsspiediena rādījums jau nav tikai skaitlis. Tas raksturo, kāda ir slodze sirdij, ar kādu spēku tai jāstrādā, lai nodrošinātu asinsriti. Ja spiediens augsts, nelabvēlīgi tiek ietekmēts asinsvadu iekšējais slānis.

Insulta risks pieaug ar gadiem. Sievietēm tas ir augstāks grūtniecības un pēcdzemdību periodā. Arī tad, ja lieto hormonālus pretapaugļošanās līdzekļus vai cita veida hormonālo terapiju. Hormonu preparāti izmaina asinsvadu iekšējā slāņa endotēlija funkcijas, veicina trombu veidošanos artērijās.

Tikpat svarīgi, kā zināt savu asinsspiediena rādījumu, ir būt informētam par savu holesterīna skaitli un cukura līmeni asinīs. Arī veselīgi dzīvot, lai insulta risks būtu mazāks.

 

Atceries: Ā.T.R.I!

Pasaulē izmanto testu, pēc kura var pateikt, vai nepatīkamu simptomu iemesls varētu būt insults. Tā ir formula, kā ātri konstatēt dažas būtiskas insulta pazīmes. Latviskojot to, izveidots tests Ā.T.R.I. Šo testu var veikt tuvinieki un pats pacients.

* Ā – atsmaidīt. Cilvēkam lūdz pasmaidīt, lai novērtētu, vai sejas vienā pusē acu vai mutes kaktiņš nav noslīdējis uz leju.

* T – turēt. Lūdz pacelt abas rokas, skatoties, vai var tās noturēt vienādi. Ja viena noslīd, tas liecina, ka rokā ir vājums.

* R – runāt. Pārbauda, vai spēj runāt un pateikt vai atkārtot vienkāršu teikumu.

* I – izsaukt. Ja ir šādas pazīmes, nekavējoties jāsauc neatliekamā palīdzība, zvanot 113.

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment