Noteikti nepirkšu dārgo gaļu svētku galdam, bet gan pagatavošu pati, turklāt no vislētākās gaļas. Šāds gardums vienmēr pazūd zibenīgi.
Manā Jaunā gada galdā tas būs obligāti. Recepte ir neticami garšīga un vienkārša. Esmu pārliecināta, ka tā jūs vēl neesat darījuši un pat nespējat iedomāties, ka tā ir iespējams. Šodien parādīšu jums savu firmas pagatavošanas veidu.
Kā gatavot
Zinu, ka daudzi tagad nodomāja: kur jūs šodien esat redzējuši lētu gaļu? Jā, piekrītu, gaļa mūsdienās, kā es bieži saku, kā čuguna tilts.
Bet, draugi, pirmkārt, tas nav atkarīgs no manis, esmu tādā pašā situācijā kā visi. Taupu, cik vien varu, cenšos pēc iespējas nepārkāpt noteiktus rāmjus.
Otrkārt, gaļa ir, tāpat, kaut periodiski, bet ir nepieciešama. Bez tās nekādi neiztikt. Vistas, tītara gaļa utt. to pilnībā aizstāt nevar.
Treškārt, mēs taču gatavojam svētku galdam, precīzāk, Jaunajam gadam. Tāpēc, reizēm šādu greznību galu galā var atļauties.
Un, visbeidzot, ceturtkārt, cūkgaļa patiešām ir vislētākā gaļa, un mēs gatavosim tieši no tās, turklāt, no vislētākās daļas.
Sākam gatavot
Ņemam gaļas gabalu, proti, cūkgaļas krūtiņu. Man paveicās, paskatieties, cik tā ir gaļīga un tauku ir pavisam maz. Lai gan, dažiem, pat daudziem, tieši otrādi, patīk treknāks. Man arī dažreiz gribas tādu, lai speķa kārtas būtu biezākas, bet gaļa – mazāk. Taču šo uzkodu var pagatavot no jebkura varianta.
Ar gabalu nav jādara nekas īpašs. Ne jācaurdur, ne jāiegriež, ne jāpilda. Mēs to tikai apsmērēsim, bet ar manu firmas paņēmienu. Un apsmērēšanai mums vajadzēs dažas vienkāršas sastāvdaļas.
Sastāvdaļu sajaukšana
Visas tās sajaucam vienā bļodiņā. Tikai uzreiz brīdinu, ka neko nedrīkst samazināt. Apsmērējamai masai jābūt daudz, ne mazāk kā manā receptē. Un arī sastāva ziņā neko samazināt, un vēl jo vairāk — pilnībā izslēgt, es neiesaku. Citādi tāds rezultāts kā man jums nesanāks.
Tātad, vispirms ņemam tomātu pastu, sinepes, adžiku, medu, sojas mērci un ķiplokus. Ar pastu, sojas mērci un medu viss ir skaidrs. Bet sinepes labāk izmantot maigākas, nav tik rūgtas kā parastās galda sinepes. Adžiku ņemam visvienkāršāko, tādu, kas ir bieza, burciņā, zaļganbrūnā krāsā. Ķiplokus svaigus, izspiežam tos caur spiedi.
Garšvielas un ietaukošana
Bet pēc tam šim buķetei pievienojam ķimenes (neaizmirstiet par manu brīdinājumu – neko nesamazinām) un saldo papriku. Visu tieši tādā daudzumā, kāds ir norādīts sastāvdaļās pašās beigās.
Visu to vienkārši rūpīgi samaisām un uzklājam uz gaļas gabala. Visu, kas ir, tik daudz. Un lai tas jūs nemulsina. Tieši tajā slēpjas visa veiksme. Nu, un, protams, manā firmas sastāvā.
Gaļas apsmērēšana un ietīšana
Apsmērējam gaļu no visām pusēm, tieši tā, ar rociņām. Kas vēlas, var uzvilkt cimdus. Es personīgi to nedaru, man arī tā ir labi. Cenšamies burtiski aplīmēt gaļu ar biezu mērces kārtu līdz pēdējai pilītei.
Lasi vēl: Eņģeļu vēstneši: 2. decembris kļūs par svarīgāko dienu — viena tikšanās pavērs dzīvi uz labu 7 Zodiaka zīmēm
Un tad ieliekam uz dubultas folijas kārtas un akurāti ietinam.
Cepšana
Viss! Pārnesam mūsu sulīgo aploksni ar gaļu uz cepešpannas un sūtām uz cepeškrāsni. Cepsim divos posmos. Vispirms iepakotā veidā 45 minūtes pie 200 grādu temperatūras. Pēc tam atveram foliju un cepam vēl 15 minūtes pie tās pašas temperatūras.
Svarīgi saprast, ka laiku es norādīju neliela svara un izmēra gabalam. To skatieties sastāvdaļās. Ja svars būs lielāks un gabals biezāks, tad laiku pirmajā posmā var nedaudz palielināt, bet temperatūru nedaudz samazināt. Nevis daudz.
Rezultāts
Nu, lūk, mēs esam pagatavojuši mūsu gaļas delikatesi. Starp citu, ceptajai gaļai no ārpuses jāizskatās tieši tā – ar nedaudz apžuvušu garoziņu. Bet patiesībā iekšpusē gan pati gaļa, gan iekšējā apsmērējuma kārta zem garoziņas ir ļoti maiga, mīksta un sulīga.
Pasniegšana un garša
Lūk, paskatieties, kāds apetīti rosinošs skaistums un gardums mums sanāca iekšpusē! Nu, vai gan kāds varētu no šī atteikties?
Un jā, gaļu mēs nepiparojām un nesālījām, jo apsmērējamā masā gan sāls, gan piparu ir pietiekami. Garoziņa sanāk pat nedaudz pikanta, bet mēreni, ēst var visi. Pati gaļa nav asa, bet tieši tāda, kādai uzkodai jābūt.
Pasniegšana un Sastāvdaļas
Pasniegt uzkodu, protams, labāk ir aukstu. T.i., vispirms gaļa kārtīgi jāatdzesē ledusskapī. Bet, ja ir vēlēšanās, šādu gaļu var pagatavot arī kā galveno karsto ēdienu. Savukārt, kā sagriezt – tā ir jūsu darīšana. Var tā, kā man. Bet var arī pavisam plānās šķēlītēs kā desu.
Kas nepieciešams (Sastāvdaļas)
Cūkgaļas krūtiņa – 400 g
Tomātu pasta – 1 ēd. k.
Sinepes – 1 ēd. k.
Adžika – 1 ēd. k.
Meds – 1 ēd. k.
Sojas mērce – 1 ēd. k.
Ķiploki – 2 daiviņas
ķimenes – 1 tējk.
Saldā paprika – 1 tējk.
Lasi vēl: No kā vajadzētu izvairīties 2026. gada 1. janvārī atkarībā no jūsu dzimšanas datuma
Labu apetīti!















