Siltāks par klimatisko normu – sinoptiķi prognozē 2024. gada oktobra vidū gaidāmos laikapstākļus

Naktīs dažos reģionos var veidoties migla. Gaisa temperatūra nakts stundās pazemināsies līdz -1…+4 grādiem, bet piekrastē un Latgalē tā būs robežās no +5 līdz +9 grādiem. Dienas laikā temperatūra sasniegs +9…+14 grādus.

Nedēļas vidus iezīmēsies ar pazeminātu gaisa spiedienu un ciklonu ietekmi. Debesīs palielināsies mākoņu daudzums, un gaidāms lietus – naktī tas skars galvenokārt rietumu daļu, bet dienā izplatīsies visā Latvijā. Vējš kļūs stiprāks un pūtīs dienvidaustrumu un austrumu virzienā, brāzmās sasniedzot 15-18 metrus sekundē.

Tomēr Latvijā ieplūdīs siltāka gaisa masa, tāpēc minimālā temperatūra naktīs būs +6…+12 grādu robežās, bet dienā gaiss sasils līdz +13…+18 grādiem.

 

Nedēļas otrajā pusē laika apstākļi būs mainīgi – atsevišķās vietās līs, bet citviet debesis skaidrosies un uzspīdēs saule. Vējš būs lēns līdz mērens, vietām tas brāzmās var pastiprināties. Dienās gaisa temperatūra sasniegs +14…+19 grādus.

LVĢMC norāda, ka šoruden vēsais laiks iestājies strauji, un aktīvais veģetācijas periods noslēdzās jau nedēļas beigās, tāpēc turpmākās prognozēs salna vairs netiks izdalīta kā atsevišķs laika parādības elements.

Lasi vēl: Nedariet to 7. oktobrī, lai nesāktu neveiksmju sēriju – Mūsu senču tautas kalendārs

Naktī vietām veidosies migla, un gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs līdz -2…+2 grādiem, nedaudz siltāk būs tikai Latgalē un Kolkas apkaimē. Pirmdien dienā sagaidāms mainīgs mākoņu daudzums, un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +9…+14 grādiem.

Interesanti, ka šī vasara, tāpat kā 2002. un 2010. gada vasaras, ieņem otro vietu pēc vasaras dienu skaita Latvijā, tas ir, dienu skaita, kad maksimālā gaisa temperatūra visā valstī sasniegusi +25 grādus vai vairāk. Sinoptiķi norāda, ka šosezon līdz šim brīdim reģistrētas 38 šādas dienas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment