Skābētos kāpostus ziemai tagad gatavoju pēc īstas latvju saimnieces receptes. Tie sanāk pasakaini gardi, kraukšķīgi un ilgi uzglabājas

Šodien es tev pastāstīšu, kā pagatavot ziemas krājumiem gardus un kraukšķīgus skābētos kāpostus, kurus var ilgstoši uzglabāt. Šī recepte ir īsts atradums un dieva dāvana: nevajag pievienot ne cukuru, ne etiķi, ne citas liekas sastāvdaļas.

Skābētos kāpostus pat nevajag trīs diennaktis turēt siltumā, kā, iespējams, esam pieraduši. Nē, tas nav vajadzīgs – pagatavoji, aizskrūvēji burku un novietoji glabāšanā, kuras laikā fermentācijas process arī notiks.

Izrādījās, ka šī recepte ir ļoti veca; pavisam nesen man to atklāja vedekla, lieliska saimniece. Mēs ar vīru vienmēr brīnījāmies, kāpēc viņai skābētie kāposti sanāk tik garšīgi, kraukšķīgi un glabājas līdz pat nākamajai ražas sezonai.

Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!

 

Kraukšķīgi skābētie kāposti ziemai burkās. Recepte soli pa solim

Lai sagatavotu ziemai bagātīgus skābēto kāpostu krājumus, vajadzēs 6 galvas vēlo šķirņu kāpostu, tām jābūt blīvām un kraukšķīgām. No kāpostgalvām atdalām augšējās netīrās lapas un sagriežam galvas uz pusēm, lai būtu vieglāk sasmalcināt.

No 2 kāpostu galvām, kas sver 3,5 kilogramus katra, iegūstam 3,5 trīslitru burkas skābētu kāpostu.


Burkānus nomazgājam, nomizojam, nosusinām un sarīvējam uz rupjas rīves. Uzreiz visus 4 burkānus liekam bļodā, pa vienam uz katru no četrām kāpostu galvām. Izvēlamies burkānus, kas ir sulīgi un garšīgi. Vienai kāpostu galvai derēs viens vidējs burkāns; tas skābētajiem kāpostiem piešķirs krāsu un garšu.

Rudenī iestādiet šo maigo ziedu, un jebkura augsne pārvērtīsies melnzemē

Lielā bļodā vai citā lielā traukā sasmalcinām kāpostus sev ērtā veidā. Es izmantoju vecu, asu un kvalitatīvu smalcinātāju, ko saņēmu mantojumā. Var izmantot arī nelielas ierīces kāpostu griešanai vai nazi, bet tad smalcināšana prasīs ilgāku laiku, ja apjomi ir ļoti lieli.

Lielā bļodā satilpst 2 kāpostu galvas, tāpēc pievienojam tajā tikai pusi no sarīvētajiem burkāniem, samaisām ar vieglām kustībām, izlīdzinām burkānus. Kāpostus nekādā gadījumā nedrīkst mīcīt un spaidīt; tiem jābūt maksimāli kraukšķīgiem.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment