Skābētos kāpostus ziemai tagad gatavoju pēc īstas latvju saimnieces receptes. Tie sanāk pasakaini gardi, kraukšķīgi un ilgi uzglabājas

Sālījuma pagatavošanai izmantojam tīru ūdeni, var to izlaist caur filtru vai izmantot ūdeni no avota (kā to daru es). Aukstā ūdenī izšķīdinām sāli. Mana vedekla lieto parasto jodēto sāli, bet man ir sāls bez joda, kas izšķīstot neatstāj nosēdumus.

Lasi vēl: Francūži pērk mājās pa 5 pudelēm etiķa. Nolēmu pajautāt, kāpēc, un uzzināju 5 noderīgus trikus. Tagad daru to pašu

Etiķis šajā receptē netiek izmantots, tāpēc sanāk nevis marinēti, bet skābēti kāposti, vienkārši nelielo sulas daudzumu kompensē ūdens.
Samaisām sālījumu, ļaujam tam nostāvēties minūti un precīzi pusi no tā uzlejam uz kāpostiem un burkāniem.

Vairāk nevajag liet, pēc 10-15 minūtēm kāposti sāls ietekmē nosēdīsies, un sālījums tos pilnībā pārklās. Atstājam kāpostus 40 minūtes.

 

Kamēr kāposti nostāvas un zaudē apjomu, sagatavojam burkas. Es ņemu 3 litru burkas, jo mūsu ģimenē skābētus kāpostus uzturā lieto daudz. Bet tu vari izmantot arī 2 litru burkas.

Burkas izmazgājam ar dzeramo sodu, kārtīgi noskalojam ar aukstu ūdeni un apgriežam otrādi, lai ūdens notek. Ķīmiskos mazgāšanas līdzekļus gan nevajadzētu lietot.

Pēc 40 minūtēm kāpostus liekam tīrās burkās, nekādā gadījumā tos nespaidām un nemīcām. Vienkārši nedaudz sakratām burkas, lai kāposti sagultu ciešāk. Kāpostus pārlejam ar sālījumu, lai tie būtu pilnībā pārklāti, un uz laiku atstājam.

 


No 2 kāpostu galvām (katra aptuveni 3,5 kilogramus smaga, tām bija vajadzīgi 5 litri sālījuma) iegūst 3,5 burkas ar tilpumu 3 litri. Tādā pašā veidā pagatavosim vēl 2 svaigu kāpostu galviņas un iegūsim 7 burkas skābo kāpostu ziemai.

Bet tā kā mums atlikušas vēl 2 kāpostu galvas, pagatavojam arī tās, lai kopā iegūtu veselas 10 trīslitru burkas ar skābētiem kāpostiem. Ziemas krājumiem vajadzētu būt gana!

Burkām ar gatavo produktu uzliekam vākus un novietojam vēsā vietā uz 10-14 dienām. Man burkas stāv uz balkona, bet vēlāk tās aiznesu uz pagrabu. Uzglabāt vajag vēsumā, lai apturētu fermentācijas procesu.

Lasi vēl: Darbietilpīgo kāpostu tīteņu vietā gatavoju šo gardo “kāpostu desu”. Izdodas tikpat gardi, tikai ātrāk un vienkāršāk

Sastāvdaļas septiņām 3 litru burciņām:

4 vēlo šķirņu kāpostu galvas (katras svars 3,3-3,5 kilogrami);

4 sulīgi burkāni (katra svars 200-250 grami);

600 grami sāls;

10 litri tīra auksts ūdens.

Cerams, ka tev noderēja šī lieliskā skābētu kāpostu recepte. Tici man, vienreiz to izmēģināsi, un turpmāk skābētus kāpostus ziemai gatavosi tikai tā. Veiksmi konservēšanas darbos, un neaizmirsti padalīties ar šo skābēšanas metodi sociālajos tīklos!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment