Skolēni digitālajā valodas spēlē pavadījuši 570 stundas

 

Noslēgusies Valodas vingrotava — digitāla spēle 5.–12. klašu skolēniem. Skolēnu aktivitāte pierāda, ka jaunieši arī virtuālajā vidē ir ieinteresēti lietderīgā laika pavadīšanā. Latviešu valodas un literatūras zināšanās savstarpēji sacentās 542 klases no 232 skolām visā Latvijā. Spēlē kopumā piedalījās 2796 spēlētāji, kas izspēlēja 39 810 spēles.

Jaunieši, savstarpēji sacenšoties, ne tikai pārbaudīja savas zināšanas, bet arī iepazina latviešu literatūras darbus pavisam neparastā veidā — sarakstoties ar spēles čatbotu Letiņu. Sociālajā vietnē Facebook un digitālajā zinību resursā letonika.lv Letiņš ieguva 738 sarunbiedrus, ar kuriem apsprieda Reiņa Kaudzītes un Raiņa aforismus, Andreja Upīša “Sūnu ciema” problēmas un Annas Sakses pasaku varoņus — ziedus.

“Mūsu misija ir veicināt latviešu valodas un kultūras pieejamību un patēriņu digitālajā vidē, turklāt motivēt tieši skolēnus pamanīt latvisko saturu, izmēģināt dažādus ceļus, kā uzzināt un mācīties. Darot ikdienas darbus un ievērojot programmas stingrās prasības, pedagogiem ne vienmēr ir iespēja pašiem piedāvāt šādus izglītojošus spēļošanas elementus, tādēļ priecājamies, ka varam būt interesanti skolēniem un noderīgi skolotājiem,” stāsta resursa letonika.lv vadītāja Anita Vasiļjeva.

Cīņa par pirmajām vietām izvērsās sīva kā individuālo spēlētāju vidū, tā starp klasēm un skolām. Valodas lielmeistara titulu ieguva Edīte Grigalovičina no Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas. Erudītākās skolas titulu ieguva Rites pamatskola, savukārt sparīgākās klases titulu izcīnīja Straupes pamatskolas 6. klase. Apsveicam uzvarētājus!

“Dzīvot spēlē un piedzīvot uzvaru. Šādā spēlē valodas un literatūras zināšanu nianses kļūst ļoti svarīgas, un tas rada vēlmi doties valodā un literatūrā kā piedzīvojumā,” saka erudītākās skolas skolotāja Irina Vavere. Skolēni lepni piebalso: “Tas nekas, ka mēs esam maz, bet mēs varam!”

“Spēle palīdzēja klases saliedēšanā, jo neviens negribēja būt tas, kas brīvdienās neizpildīs uzdevumus. Ir tā, ka dažās mājās nav interneta vai tas ir ļoti lēns, to jūtam arī skolā. Tad nu daži bērni meklēja draugus, lai izpildītu uzdevumus arī brīvdienās. Skolas dienās cits citam palīdzēja ar acīgumu — kopā izstrādāja stratēģiju, lai pēc iespējas ātrāk atbildētu uz jautājumiem,” par spēles norisi stāsta Straupes pamatskolas skolotāja Elita Pakalne. Ieguvumus no spēles var redzēt arī vēlāk — mācību ikdienā. “Pareizrakstība palīdz visās stundās, savukārt 9. klasē, rakstot viedokli par vārdu darināšanas iespējām, skolēni izmantoja spēlē gūtās idejas par vārdu latviskošanu, minot piemērus pat no iepriekšējā gada spēles,” stāsta skolotāja.

Spēlē Valodas vingrotava aicināja piedalīties digitālais zinību resurss letonika.lv. Atbildot uz spēles jautājumiem par latviešu valodu un literatūru, 5.–12. klašu skolēni krāja punktus gan individuālajam, gan savas klases un skolas vērtējumam un cīnījās par vērtīgām balvām.

Spēli atbalstīja un balvu fondu nodrošināja ilūziju muzejs Cosmos, Brain Games, kas dāvināja spēli Catan, Ice Cool, Halli Galli un citas populārākās galda spēles, kā arī Kokmaizītes ar galda spēli Burtošanas čempionāts. Atbalstītāju vidū bija arī Tildes Birojs, saldumu ražotne Skrīveru saldumi un biroja preču veikals Ūpis.

Vairāk par spēli vietnē letonika.lv/vingrotava

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment