Skolēnus aicina reģistrēties “European Money Quiz” finanšu pratības viktorīnai

• Viktorīna palīdz skolēniem interaktīvā veidā apgūt finanšu pratību

• Latvijas viktorīnas uzvarētāji dosies uz Briseli, lai sacenstos 30 valstu konkurencē

• Klases aicinātas reģistrēties un gatavoties viktorīnai “Kahoot!” platformā

• Vairākām klasēm aprīlī būs iespēja apgūt finanšu pratību SEB bankā un Swedbank

Lai uzlabotu finanšu pratību jauniešiem vecumā no 13 līdz 15 gadiem (7.–9. klase), jau otro gadu pēc kārtas Finanšu nozares asociācija (Asociācija), Junior Achievement Latvia (JA Latvia) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina reģistrēties “European Money Quiz” viktorīnai un 26. martā plkst. 10.00 tiešsaistē piedalīties nacionālajā finālā.

Divi labākie skolēni no uzvarētāju klases 6. un 7. maijā Briselē cīnīsies par uzvaru 30 Eiropas valstu konkurencē.

“European Money Quiz” viktorīna ir Eiropas Banku federācijas (EBF) iniciatīva, kas tiek īstenota sadarbībā ar banku asociācijām 30 Eiropas valstīs. Šis ir otrais gads, kad EBF un tās biedri, ar bezmaksas mācību platformas “Kahoot!” palīdzību, veicinās finanšu pratību Eiropas skolēnu vidū. “Pagājušajā gadā viktorīnā piedalījās 48 klases ar gandrīz 1000 skolēniem no visas Latvijas, un gatavošanās posmā finanšu pratības viktorīnas tika izspēlētas 3400 reižu, piedaloties 8900 spēlētājiem,” saka Sanda Liepiņa, Finanšu nozares asociācijas vadītāja. “Finanšu pratība, tāpat kā digitālās prasmes, ir viena no mūsdienu pamata prasmēm. Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas un “Kahoot!” platformu, vajadzīgās prasmes var interaktīvā veidā gan apgūt, gan pārbaudīt, padarot mācību procesu daudzveidīgu un jautrāku,” piebilst vadītāja.

2018. gadā nacionālajā atlasē uzvarēja Ogres 1. vidusskolas 7.b klase ar skolotāju Noru Heinrihsoni. “Piedalīšanās un uzvara Latvijas mērogā pagājušā gada “European Money Quiz” bija mūsu klases brīnums un lielākais prieks. Sajūsmas gaviles, vienotība un spēja skolēniem noticēt saviem spēkiem – emocijas, kuras neaizmirsīsim. Šī konkursa ietvaros, mācījāmies to, kas ikdienas mācību programmā skolēniem nav paredzēts, bet ir ļoti noderīgs ekonomiski pamatotu un drošu lēmumu pieņemšanā: sākot no banknošu pretviltošanas elementiem un beidzot ar operatīvo līzingu – no vienkāršā uz sarežģīto, un bez gala aizraujoši,” atzina skolotāja.

LIZDA vadītāja Inga Vanga: “Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība augstu novērtē pedagogu profesionalitāti un ieguldījumu savu skolēnu apmācībā, kas pagājušajā gadā ir sekmējies ar labiem panākumiem arī nacionālajā atlasē. Atskatoties uz iepriekšējā gada rezultātiem, LIZDA ir neizsakāmi lepna par to, ka arodbiedrības biedru vidū ir spēcīgi pedagogu kolektīvi, kas aktīvi iesaistās šādās aktivitātēs un ir gatavi Latvijas vārdu nest ar augsti paceltu galvu arī tālāk pasaulē. Aicinām reģistrēt savas klases viktorīnai, gatavoties un savas prasmes godam parādīt vispirms Latvijā, tad arī Briselē!”

JA Latvia vadītājs Jānis Krievāns: “Finanšu pratību vēlams apgūt jau skolas solā, kad tas ir vairāk kā izklaidējošs pasākums nākotnes zināšanu vārdā. Jau vairāk nekā 20 gadus mēs Latvijas skolēniem mācām izprast uzņēmējdarbības nianses, lai motivētu viņus kļūt par veiksmīgiem uzņēmējiem vai vienkārši labiem darbiniekiem, kas spēj pārvaldīt savas finanses iespējami labākā un efektīvākā veidā. Ņemot vērā, ka skolu jaunatne ir mūsu nākotne, ir tikai likumsakarīgi, ka mēs ieguldām viņu izglītošanā visdažādākās jomās.”

Šogad klases, kuras Latvijas nacionālajā finālā iegūs visvairāk punktu skaitu, vienu dienu aprīlī varēs piedalīties SEB bankas un Swedbank izglītojošās aktivitātēs.

Par 2018. gada “European Money Quiz” viktorīnas uzvarētājiem

2018. gadā nacionālajā atlasē uzvarēja Ogres 1. vidusskolas 7.b klase ar skolotāju Noru Heinrihsoni. Otrās vietas ieguvēji bija Kuldīgas Centra vidusskolas 9. klase, trešās — Siguldas Valsts ģimnāzijas 8.b klase.

Ogres 1. vidusskolas 7.b klases, Siguldas Valsts ģimnāzijas 8.b klases un Pāvilostas vidusskolas 8. klases skolēni pagājušā gada 19. aprīlī piedalījās SEB bankas izglītojošās aktivitātēs SEB finanšu centrā Valdlaučos.

Par “European Money Quiz” viktorīnu

“European Money Quiz” viktorīnu spēlē bezmaksas mācību platformā “Kahoot!”, un tā ietver jautājumus par finansēm, matemātiku, kiberdrošību un tiešsaistes banku. Abos finālos jautājumi bija latviešu valodā, bet pati “Kahoot!” platforma ir angļu valodā.

Asociācija ir izveidojusi dažādas viktorīnas latviešu valodā “Kahoot!” platformā, lai palīdzētu skolēniem uzlabot finanšu pratības līmeni un sagatavoties nacionālajam finālam. Aicinām skolotājus arī ikdienas darbā izmantot viktorīnas, lai padarītu mācību procesu interaktīvu un jautru.

Šogad “European Money Quiz” viktorīnas nacionālais fināls notiks 26. martā – “E-prasmju nedēļā” un “Finanšu prastības nedēļā” -, kas skaidri parāda digitālo prasmju un finanšu prasmju ciešo sasaisti.

Vairāk par viktorīnu: ej.uz/EMQ2019

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment