Slepenie triki, kā panākt, lai vārīti rīsi nepārvērstos putrā

Rīsi ir neticami garšīgs un veselīgs produkts, ko bieži izmanto kā pamatu citiem ēdieniem. Taču ne vienmēr ir iespējams to izvārīt, lai tie nepārvērstos putrā.

Lai ik pēc divām minūtēm neskatītos katlā, ar kūtru sirdi baidoties no neveiksmes, piedāvājam uzzināt, kādas slepenas sastāvdaļas jāpievieno rīsiem un kādi noteikumi jāievēro, lai galarezultātā nebūtu rīsu putra.

Panākumu atslēga ir pareizā šķirne

Izvēloties rīsus veikalā, dodiet priekšroku tvaicētiem graudiem. Jā, tiem ir nedaudz savdabīga garša, bet tie ir mazāk trausli un nav tendēti salipt kopā.

Otra iespēja ir parastie garengraudu rīsi, taču no apaļiem pulētiem graudiem vajadzētu izvairīties – tie vairāk piemēroti putru un risoto gatavošanai, kam raksturīgs zināms lipīgums. No tiem nevarēs panākt tādu drupumu kā no garengraudu šķirnēm.

Vairākas reizes noskalojiet rīsus

Galvenais iemesls, kāpēc vārīšanas laikā graudi salip kopā un ēdiens pārvēršas par putru, ir liels cietes daudzums sastāvā. Tāpēc, pirms sākat gatavot rīsus, tie vairākas reizes labi jāizskalo. Precīzs procedūru skaits ir atkarīgs no rīsiem. Jūsu uzdevums ir panākt caurspīdīgu ūdeni. Var arī mērcēt rīsus uz nakti, bet no rīta notecināt ūdeni, kas ir “piesātināts” ar cieti. Starp citu, šajā gadījumā tie vārīsies daudz ātrāk.

Gatavojiet katlā ar biezu dibenu

Ja gatavojaties gatavot rīsus emaljētos traukos, esiet gatavi tam, ka tie var piedegt. Šim nolūkam jāizmanto panna ar biezu dibenu, lai visi graudiņi tiktu vienmērīgi uzkarsēti. Labs risinājums plovam būs čuguna panna vai katls ar biezām sienām.

Ievērojiet proporcijas

Ļoti svarīga nianse rīsu gatavošanas procesā ir proporcijas. Ja tās netiks ievērotas, produkta veids un trauki, kuros to gatavosiet, zaudēs jebkādu nozīmi. Ja informācijas uz iepakojuma nav, ievērojiet šādas proporcijas: vienai glāzei graudu pievieno pusotru glāzi ūdens.

Vāriet uz lēnas uguns un nemaisiet

Pirms rīsi vēl nav sākuši vārīties, uguns var būt augsta vai vidēja – tas nav būtiski. Bet pēc tam, kad virspusē parādās raksturīgie burbuļi, tā ir jāsamazina. Rīsi jāvāra zem cieši aizvērtā vāka. Tādā gadījumā tā vārīsies pēc iespējas vienmērīgāk.

Lasi vēl: Kāpēc apsmērēt sīpolu ar sviestu: 5 viltības no mūsu mammām, kuras mēs bieži ignorējam

Rīsus arī nedrīkst maisīt ik pēc divām minūtēm, citādi graudi saplaisās un atbrīvosies ciete. Vienu reizi vārīšanas sākumā būs pilnīgi pietiekami – tad atliek tikai pagaidīt. Ja pārkāpsiet šo noteikumu, garnējums pārvērtīsies lipīgā, nepievilcīgā masā.

Pievienojiet slepeno sastāvdaļu

Slepenā sastāvdaļa ir piens. Jums nebūs nepieciešams liels daudzums piena – pietiks ar pāris ēdamkarotēm. Ņemiet vērā, ka mūsu vajadzībām nav vēlams izmantot istabas temperatūras produktu – ir svarīgi, lai piens būtu auksts, tikai no ledusskapja. Piena ūdenī vārīti rīsi arī iepriecinās ar savu skaisto balto krāsu un kraukšķīgumu. Turklāt to garša būs maigāka.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment