Slēptie kaitēkļi: 5 populāri augi, kas nodara kaitējumu citām kultūrām jūsu dārzā

Šajā materiālā mēs nerunāsim par nezālēm, bet gan par diezgan labi zināmiem un iemīļotiem augiem, kas augšanas un nobriešanas procesā rada problēmas citām dārza kultūrām. Jūs pat nespējat iedomāties, kādu kaitējumu tie nodara. Slēptie kaitēkļi – kas tie ir?

1.Cipreses, tūjas un paegļi

Šis var būt patiesi šokējoši, bet daudzu iecienītās cipreses var nodarīt būtisku kaitējumu jūsu dārzam! Bet ne visiem dārzu saimniekiem jāceļ trauksme – tikai tiem, kuru zemes gabalā starp augļu kokiem ir bumbieris. Ja bumbiera kokam tuvu līdzās aug cipreses, tūjas vai paeglis, bumbieru koka lapas var kļūt raibi oranžā krāsā.

Problēma ir tā, ka ciprešu ģints augi sekmē Gymnosporangium sabinae sēnes rašanos uz bumbieriem. Atbrīvoties no tūjām, protams, nav iespējams. Līdz ar to, lai uzturētu savus bumbieru kokus veselus, jums būs jādomā par regulāru ārstēšanu ar fungicīdiem (varu un sēru saturošiem līdzekļiem).

2.Baklažāni

Arī baklažānu atrašanās šajā sarakstā var būt pārsteidzoši, bet, diemžēl, tas ir fakts. Baklažāni piesaista ap sevi dažādus kaitēkļus, galvenokārt baltblusiņas, laputis un kolorādo vaboles. Tie aprij gan pašu baklažānu, gan pēc tam dārzeņu kultūras blakus dobēs. Šajā sakarā fungicīdi palīdz, bet vāji. Tāpēc baklažānus vēlams stādīt atsevišķi no citām kultūrām un kā mēslojumu izmantot kalcija nitrātu. Tad problēmas varētu būt mazāk.

3.Parastais apinis

Parastie apiņi (nejaukt ar japāņu apiņiem) strauji aug. Dažu gadu laikā vīnogulājs izaug līdz divdesmit metriem. Apiņi ir bīstami, jo tie apvijas ap visiem augiem apkārt, nomācot to augšanu. Kaut kas līdzīgs notiek pazemē. Apiņu sakņu sistēma ir tik spēcīga un sazarota, ka tai blakus esošie augi nevar pilnībā attīstīties un barojas daudz lēnāk.

4.Irbenājs

Ja esat dārzkopis, tad zināt, ka laputis ir ražas nāve. Tās aprij visu. Izrādās, ka irbenājs ir ļoti iecienīts laputu augs. Viņas barojas ar tā lapām un var pat ziemot uz šī auga. Tajā pašā laikā, ziemojot un mielojoties ar irbenāju visu gadu, laputis dod pēcnācējus, kas pāriet uz visām citām dārza kultūrām.

5.Estragons

Estragons ir laputu ligzda. Pats augs ir diezgan izturīgs pret šo problēmu, bet nebeidzamie laputu mazuļi, kas tūkstošiem dzimst uz estragona, aprij pārējo dārza ražu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment