Šogad šajās Latvijas pilsētās nedrīkst mežā cirst Ziemassvētku eglīti. Turklāt daudzas egles ir īpaši audzētas uzņēmuma kokaudzētavā “Norupe”, lai izmantotu mežaudžu atjaunošanai un daudzveidības veicināšanai.
Tuvojoties Ziemassvētkiem, uzņēmums SIA “Rīgas meži” atgādina, ka arī šogad tā apsaimniekotajos mežos Rīgā un Pierīgā eglītes cirst nedrīkst. Šī politika atšķiras no “Latvijas Valsts mežu” pieejas, kas ļauj iedzīvotājiem privātām vajadzībām eglītes cirst savos mežos.
“Rīgas meži” apsaimniekotās teritorijas atrodas 40 līdz 50 kilometru rādiusā ap galvaspilsētu un aptver vairāk nekā 60 000 hektāru. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra norāda, ka eglītes šajos mežos ir reti sastopamas.
Smilšainās augsnes ir piemērotākas priedēm, un tikai aptuveni 10% no kopējās koku platības aizņem egles. Turklāt daudzas egles ir īpaši audzētas uzņēmuma kokaudzētavā “Norupe”, lai izmantotu mežaudžu atjaunošanai un daudzveidības veicināšanai.
Egļu audzēm ir būtiska loma meža ekosistēmā, jo tās nodrošina dzīvotni dažādām sēņu, kukaiņu un putnu sugām. Taču šo audžu saglabāšanu apdraud dažādi faktori, tostarp astonzobu mizgrauža savairošanās, kas iznīcinājusi ievērojamas egļu platības Pierīgā un citviet Latvijā.
Tāpat šī gada vasaras vētra īpaši smagi skāra egļu audzes. Uzņēmums aktīvi strādā pie egļu audžu atjaunošanas un kopšanas, lai tās būtu izturīgākas pret kaitēkļiem un klimata pārmaiņām.
Lai saglabātu dabas daudzveidību un nepieļautu egļu izciršanu neatļautās vietās, “Rīgas meži” aicina iedzīvotājus eglītes iegādāties specializētos tirdzniecības punktos vai doties uz Latvijas valsts mežiem, kur ir iespējams legāli nocirst eglīti privātām vajadzībām.
Alternatīvi uzņēmums iesaka eglītes iestādīt savos pagalmos vai apkaimēs, tā veicinot ilgtspēju.
Bet mēs noskaidrojām kur tad drīkst šogad nocirst katra ģimene pa vienai eglītei – lūk!
Turpinājumu lasiet nākošajā lapā
Tevi noteikti interesēs
- “Es nekad nebraucu ar atvērtu logu un neiesaku to arī jums”: es izskaidroju, kāpēc logus braucošā automašīnā vajadzētu turēt aizvērtus
- Bekonu vairs necepu pannā – ieraudzīju, kā to gatavo restorānā, un tagad daru tieši tāpat
- No brīža, kad Ainažos zemnieks pieņēma darbā jaunu un izskatīgu slaucēju, kas prata visu, cilvēki vairs nevēlējās pirkt no viņa pienu
- Ko darīt, lai pat lielā aukstumā nesaltu kājas: Rīgas tirgus pārdevēja man atklāja iedarbīgu metodi
- Saņemti jauni dati – sinoptiķi strauji pasliktina prognozi no 17. novembra: ”Būs pirmās kupenas”
- Gardākās un gaisīgākās ķirbju pankūciņas, ko esmu ēdusi – rudenī tās gatavoju katru nedēļu, un visa ģimene lūdz vēl








