Šokējoši: šis vīrs brīvi runā 56 valodās: lūk, kā viņš iemācījās runāt latviski

Muhameds vēlāk devās ceļojumā, lai apgūtu tik daudzas valodas, cik vien spēj. Deviņu gadu vecumā Muhameds, sarunājoties ar zviedru karavīriem, kuri apmetās Tuzlā pēc Bosnijas kara, apguva zviedru valodu. Pēc bruņotā konflikta beigām viņš devās ceļojumā uz Ungāriju, kur iemācījās ungāru valodu. “Dodoties pirmajā ceļojumā uz Ungāriju pēc kara beigām, mana vecmāmiņa piekodināja neapgūt ungāru valodu, jo tā man nekad nebūšot vajadzīga. Kad atgriezos no ceļojuma, man bija bail viņai atklāt patiesību,” viņš skaidroja intervijā ar The Jewish Journal žurnālistiem.

Nepagāja ne ilgs laiks, kad viņa ģimene saprata, ka Muhameds ir īpašs. Ārsti, kuri zēnu izmeklēja, secināja, ka pie vainas ir Aspergera sindroms (autisma paveids). Tas ļāva Muhamedam bez piepūles apgūt svešvalodas, dažkārt tas pat notika neapzināti. Viņš atceras, ka reiz kāds viņa draugs lūdzis, lai Muhameds iemācās latviešu valodu un dodas viņam līdzi biznesa braucienā. Muhameds latviešu valodu pašmācības ceļā apguva divu nedēļu laikā, viņam lieti noderēja vietnē YouTube atrodamie video klipi, divas grāmatas un 43 latviešu valodā ierunātās multiplikācijas filmas.

Uz jautājumu, kā vīrietim izdevās iemācīties ebreju valodu, Muhameds atbildēja: “Kad biju 12 gadus vecs, es klausījos radio pārraidi, kuras viesis bija Bosnijas ebreju kopienas prezidents. Es piezvanīju raidījuma vadītājam un lūdzu atļauju uzdot jautājumu ebreju kopienas prezidentam. Pajautāju viņam, kā var iemācīties visas trīs jūdaisma valodas – ebreju, jidiša un ladino. Viņš pasmējās un jautāja, vai vēlos apgūt tās visas vienlaicīgi. Tad viņš ieteica sākt ar ebreju valodu. Tolaik man bija kāds labs draugs, kurš katru gadu kasetēs ierakstīja visas Eirovīzijas dziesmu konkursā izskanējušās dziesmas. Tā es uzsāku ebreju valodas apguvi: skaļi atkārtojot Izraēlas dalībnieku dziesmu vārdus. Es tos atceros vēl šodien.”

Lasi vēl: Šim puisēnam ir ļoti interesants hobijs – kaut visi bērni būtu tādi!

Lai arī Muhamedam piemīt unikāla spēja vienkārši iemācīties svešvalodas, viņš velta visu savu laiku to praktizēšanai un padziļinātai apguvei. Muhameds apgalvo, ka viņam gandrīz vispār nav brīvā laika, neapšaubāmi 32 gadus vecam vīrietim tas sagādā grūtības, tomēr viņš atzīstas, ka jūtas laimīgs, un viņa dzīve ir piepildīta.

“Būšu atklāts, es gada laikā aptuveni 200 dienas pavadu lidmašīnā. Es apmeklēju dažādus seminārus, lekcijas, apmācības… Par spīti tam, es nesūdzos. Es sapratu, ka lai sasniegtu rezultātus, jāseko mērķim un smagi jāstrādā, lai to sasniegtu,” viņš atzīstas.

Mūsdienās Muhameds Mešičs spēj sarunāties 56 dažādās svešvalodās, sākot ar tik ierastām valodām kā angļu vai spāņu un beidzot ar japāņu, gruzīnu un pat tik eksotiskām valodām kā kečvu (Dienvidamerikas austrumos izplatīta valoda). Dažas no šīm valodām Muhameds nemaz nav varējis izmantot īstajā dzīvē, tomēr tas nepadara šīs valodas mazāk svarīgas.

Es nekoncentrējos uz to, cik noderīga ir valoda,” skaidro Mešičs. “Piemēram, es māku runāt islandiešu valodā, bet neuzskatu, ka man ar to kaut kas jādara, pietiek ar to, ka varu tajā sarunāties ar draugiem un kolēģiem. Valoda ir zināšanas ,un zināšanas ir laime, tas man dzīvē ir svarīgi. Valoda tiek uzskatīta par mirušu tad, kad tajā runājošie cilvēki vairs neuztver to kā vērtību, tā kļūst nevajadzīga un lieka. Kad tā mirst, līdz ar to iet bojā arī visas šīs valodas glabātās zināšanas.”

Avots: odditycentral.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment