Šokolādes pasta no āboliem – recepte ziemai: āboli ar kakao un riekstiem ziemai: mana mīļākā recepte

Rudenī āboli ir burtiski visur — dārzā, tirgū, vasarnīcā. Un katru reizi rodas jautājums: ko ar tiem iesākt? Protams, var uzvārīt klasisku ievārījumu, izgatavot kompotu vai izžāvēt. Bet pirms pāris gadiem nejauši uzdūros receptei ābolu ievārījumam ar kakao.

Nolēmu pamēģināt — un tā bija mīlestība no pirmās karotes!

Iedomājies: šokolādes masa, kurā jūtama viegls ābolu skābums. Pēc garšas tas ir kaut kas pa vidu starp ievārījumu un šokolādes pastu.

Bērni sauc to par “mājas Nutellu”, bet pieaugušie parasti brīnās, uzzinot, ka šī krēma pamats ir pavisam parasti āboli.

Viss tiek gatavots no pieejamām sastāvdaļām, kas ir katrā mājā.

Kakao piešķir āboliem dziļumu un šokolādes aromātu, bet rieksti — tekstūru un piesātinātību.

Šo sagatavi var smērēt uz maizes, pasniegt ar pankūkām vai izmantot kā pildījumu pīrāgiem.

Starp citu, ar riekstiem ievārījums iegūst pavisam citu raksturu: tas kļūst vairāk “desertisks”, barojošs un atgādina īstu šokolādes pastu ar augļu noti.

Tīru ābolus, sagriežu nelielos gabaliņos, lieku katlā, pievienoju nedaudz ūdens un vāru zem vāka līdz mīkstuma sasniegšanai. Parasti tas prasa 15-20 minūtes.

Kad āboli kļūst mīksti, iesveru cukuru un kakao.

Lasi vēl: Hostas būs kā no žurnāla: 5 darbi vasaras beigās, par kuriem aizmirst pat pieredzējuši dārznieki

Sasmalcinu ar blenderi vai izberžu caur sietu. Rūpīgi samaisu, lai nebūtu kunkuļi.

Masa jābūt viendabīgai un gludai.

Ievietoju katlu uz lēnas uguns un vāru vēl 30–40 minūtes, maisot. Pakāpeniski ievārījums sabiezē un iegūst skaistu šokolādes spīdumu.

Pabeidzot ievārījuma vārīšanu, pievienoju citrona sulu un, ja vēlos, arī sasmalcinātus riekstus. Riekstus var viegli apgrauzdēt pannā, lai pastiprinātu to garšu.

Šo ievārījumu var izmantot dažādiem mērķiem: smērēt uz maizes, pasniegt ar pankūkām vai izmantot kā pildījumu pīrāgiem. Ar riekstiem ievārījums iegūst bagātīgāku tekstūru un garšu, padarot to līdzīgu šokolādes pastai ar augļu noti.

Ja vēlies, varu palīdzēt ar burku sagatavošanu un uzglabāšanu, lai ievārījums saglabātu savu svaigumu un garšu līdz ziemai.

Karsto ievārījumu tūlītēju ieleju sterilizētās burkās un aizvākoju.

Lai nodrošinātu konservu drošību un ilgstošu uzglabāšanu, ir svarīgi pareizi sterilizēt burkas un vāciņus. Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departaments (USDA) iesaka burkas sterilizēt, tās novietojot uz restes verdošā ūdens katlā, piepildot gan burkas, gan katlu ar karstu ūdeni (ne verdošu) līdz 2,5 cm virs burku augšējām malām, un vārot tās 10 minūtes pie jūras līmeņa līdz 300 m augstumam. Augstākos augstumos pievieno 1 minūti katriem papildu 300 metriem
nchfp.uga.edu
.

Pirms burkas piepildīšanas tās jāizņem no verdošā ūdens un jānovieto uz tīras, sausas virsmas, lai tās atdzistu līdz vēlamajai temperatūrai.

Vāciņus nav nepieciešams sterilizēt, taču tos var viegli uzsildīt, iemērcējot karstā ūdenī uz 5 minūtēm.

Pirms ievārījuma ielēšanas burkās, pārliecinieties, ka tās ir tīras un siltas, lai novērstu to saplīšanu, kad tajās ielej karsto saturu.

Ja vēlaties, varu palīdzēt arī ar burku sagatavošanu un uzglabāšanu, lai ievārījums saglabātu savu svaigumu un garšu līdz ziemai.

Sastāvdaļas:

Āboli – 1 kg (nomizoti un bez serdēm)

Cukurs – 500–600 g (atkarībā no ābolu salduma)

Kakao pulveris – 3–4 ēdamkarotes

Ūdens – 100 ml

Citrona sula – 1 ēdamkarote

Rieksti (valrieksti, lazdu vai mandeļu) – sauja, pēc izvēles

Šo ābolu un šokolādes pastu es gatavoju katru rudeni. Bērni lūdz burciņas ar riekstiem, vīrs dod priekšroku klasiskajai versijai bez piedevām, bet es mīlu abas. Ziemā, atverot vāciņu, virtuvē uzreiz izplatās ābolu un šokolādes smarža.

Lasi vēl: 12. septembris – Jautrā piektdiena- ko nedrīkst darīt, lai nezaudētu savu laimi: Zīmes, aizliegumi, ticējumi

Kļūst tik mājīgi, it kā vasara būtu atgriezusies, lai arī uz mirkli.