Šoziem sāksies vēl nepieredzēta parādība – sinoptiķi ir pārsteiguši ar jaunu prognozi, kā arī Latvijai tuvojas ciklons

Meteorologi brīdina, ka ir iespējama viena no bargākajām ziemām pēdējo trīs gadsimtu laikā. Prognozes no 2024. gada decembra līdz 2025. gada februārim paredz ārkārtīgi zemu temperatūru un spēcīgu snigšanu, kas varētu pārspēt klimata rekordus, neraugoties uz globālo sasilšanu.

Paredzams, ka ziemas sākums sāksies ar strauju aukstumu jau decembra vidū. Austrumeiropā temperatūra var nokristies līdz -20 °C, bet gada beigās – līdz -30 °C. Līdzīga situācija tiek prognozēta arī Centrāleiropā un Eiropas ziemeļos, kur gaidāms rekordliels sals, ko pavadīs vētraini vēji.

Janvāris solās būt rekordlielas snigšanas mēnesis, jo īpaši Eiropas centrālajā daļā. Gaidāmas lielas sniega kupenas, kas var ievērojami apgrūtināt transporta satiksmi. Austrumeiropā spēcīgu snigšanu papildinās ārkārtīgi augsts atmosfēras spiediens, kas radīs ļoti sarežģītus laikapstākļus.

Gaidāmā ziema būs nopietns pārbaudījums komunālajiem dienestiem, transporta infrastruktūrai un enerģētikas sistēmām. Lielā saaukstēšanās gadījumu un traumu skaita pieauguma varbūtība, kas saistīta ar apledojumu un snigšanu, prasa pastiprinātu sagatavotību.

 

Ir jānodrošina, lai iestādes, komunālo pakalpojumu sniedzēji un glābšanas dienesti savlaicīgi sagatavotos ekstremāliem apstākļiem.

Iedzīvotājiem ieteicams rūpīgi sekot līdzi laikapstākļu prognozēm, ievērot piesardzības pasākumus un drošības noteikumus. Svarīgi atcerēties, ka nepieciešams silts apģērbs, piesardzība uz ceļiem un gatavība iespējamiem elektroenerģijas padeves pārtraukumiem.

Meteorologi uzsver, ka tuvākajās desmitgadēs par jaunu realitāti varētu kļūt lielāka klimata mainība un neparedzami laikapstākļi.

Lasi vēl: Karstais rudens sniedz zīmes par gaidāmo ziemu – tā būšot neparasta

Ziema 2024-2025. gadā var kalpot kā nopietns brīdinājums par nepieciešamību pielāgoties mainīgajiem klimatiskajiem apstākļiem un palielināt gatavību ekstremāliem laikapstākļiem.

Zināms arī, ka Latvijai tuvojas ciklons un tas atnesīs daudz ko.. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment