Spānija samazina pārdošanas nodokli olīveļļai, jo pircēji izrāda neapmierinātību ar augošajām cenām

Spānija ir pasaulē vadošā olīveļļas ražotāja un eksportētāja, taču tās cena pircējiem ir dramatiski pieaugusi inflācijas un ilgstošā sausuma dēļ, kas ir samazinājis krājumus, raksta Euronews.

Spānijas valdība paziņoja, ka Spānija uz laiku atcels olīveļļas tirdzniecības nodokli, lai palīdzētu patērētājiem tikt galā ar strauji augošajām cenām.

Olīveļļas cenas var būt svārstīgas atkarībā no ražas kvalitātes un daudzuma, kas savukārt var būt atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem. Sliktas ražas gadījumā var samazināties eksporta ienākumi un valsts budžeta ieņēmumi.

Spānija ir pasaulē vadošā olīveļļas ražotāja un eksportētāja, bet tās cena vietējiem patērētājiem ir krasi pieaugusi ilgstošās inflācijas un ilgstošā sausuma dēļ, kas ir ievērojami samazinājis piegādes apjomu. Cenas ir strauji pieaugušas arī citur Vidusjūras reģionā.

Saskaņā ar Spānijas Lauksaimniecības ministrijas datiem olīveļļas cena kopš 2020. gada septembra ir pieaugusi par 272 %. Piecu litru olīveļļas pudele Spānijas lielveikalā var maksāt vairāk nekā 50 eiro.

Tas var šķist pārsteidzoši, bet olīveļļa kļūst par visvairāk zagto preci Spānijas veikalos. Tieši tāpēc eļļas pudeles tiek aizzīmogotas ar pretzagšanas ierīcēm, līdzīgi kā tas daudzviet ir ar grādīgo dzērienu pudelēm.

Spāņi olīveļļu izmanto ēdienu gatavošanai un sviestmaižu, salātu, dārzeņu un citu ēdienu garnēšanai. Saskaņā ar Lauksaimniecības ministrijas datiem pagājušajā gadā mājsaimniecības vidēji patērēja sešus litrus uz vienu cilvēku, salīdzinot ar 0,4 litriem starptautiskajiem patērētājiem. Taču cenu kāpums ir licis dažiem pāriet uz lētākām eļļām ēdiena gatavošanai.

Valdība jau ir samazinājusi olīveļļas pārdošanas nodokli no 10 % līdz 5 % kā daļu no pretinflācijas pasākumu kopuma.

No jūlija līdz septembrim olīveļļai tirdzniecības nodoklis netiks piemērots, un līdz gada beigām tai tiks piemērots 2 % nodoklis. Turpmāk tai piemēros 4 % nodokli, un to uzskatīs par pārtikas pamatproduktu.

Spānijas valsts kases ministre Marija Hesusa Montero teica, ka šis lēmums atspoguļo olīveļļas nozīmi Vidusjūras reģiona valstu uzturā un veselīgā dzīvesveidā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment