Spatifīlas jeb sievietes laime. Audzēšanas un kopšanas iezīmes

Spatifīlas ir augs ar iegarenām, tumši zaļām lapām uz kātiņiem, kas pie pamatnes paplašinās. Ziedi ir ļoti skaisti, savākti baltā kausiņā, ko ieskauj balts (dažkārt gaiši zaļš) vāks, kas atgādina sveces liesmu.

Labi kopjot, augs zied no marta līdz septembrim vai divas reizes gadā.

Pastāv vairākas auga šķirnes un sugas. Tās atšķiras cita no citas pēc rudimenta un seglapas krāsas, kā arī paša auga lieluma.

Spatifīlas kopšanas pazīmes

Spatifīlām patīk siltums, un tās necieš caurvēju. Spatifīlas jeb sieviešu laime aug tikai temperatūrā virs 18 grādiem. Augi nav prasīgi pret gaismu, bet labāk aug izkliedētā spilgtā gaismā. Augus var turēt arī ēnā, bet tie neaugs. Ieteicams izvairīties no spilgtas dienas saules, īpaši vasarā.

Vītušas lapas liecina, ka augam trūkst mitruma. Spatifīlas dabā aug mitrā klimatā, tāpēc nepieciešams uzturēt augstu mitruma līmeni telpās. Tāpēc, lai tas labi augtu, auga saknes vienmēr jāuztur mitras. Spatifīlas jeb sieviešu laime slikti panes sausumu un caurvēju. Tas pats attiecas arī uz stāvošu ūdeni – no liekā mitruma uz lapām parādās tumši plankumi.

Lasi vēl: Lauku saimniece ierādīja, kā pagatavot debešķīgu vistas zupiņu, ko ēd visi un prasa papildporciju

Katru nedēļu spatifīlas lapas jānotīra no putekļiem. Lieliem augiem putekļi jānoslauka ar mitru salveti vai drānu, bet mazus augus var likt zem dušas.

Pareizi kopjot un rūpējoties par augu, tas ir praktiski imūns pret kaitēm un kaitēkļiem. Ja laistīšana ir nepietiekama un gaiss ir sauss, augu var sabojāt tārpi un zirnekļu ērces.

Pareizi kopta spatifīla katru gadu priecēs jūs ar ziediem.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment