Stāsts par vienu pili: kur tika filmēts slavenais seriāls “Dauntonas abatija”

Šai grandiozajai muižai ar karalisko pagātni un lielisko arhitektūru tika piešķirta otrā dzīve kā kulta seriāla “Dauntonas abtaij” filmēšanas laukumam.

Tieši tās gaiteņi un zāles kļuva par mājvietu Megijas Smitas atveidotās varones, Grantemas grāfienes tēlam. Kāda ir šīs majestātiskās savrupmājas vēsture, kurā sapņoja nokļūt visi seriāla fani? Uzziniet to mūsu rakstā.

Vēstures avotos sākotnēji minēts, ka 1306.-1307. gadā Baiflīta bija izvēlēta vieta, kur Surejas grāfistes robežās uzcelt Kernarfonas prinča Edvarda rezidenci. Pēc kāda laika šī vieta būtiski mainījās, pielāgojoties karaļa Edvarda II vajadzībām.

Savukārt Edvards III to atvēra saviem izvēlētajiem līdzgaitniekiem, un šī tradīcija turpinājās arī viņa pēcteču laikā. Lai gan nav saglabājušies precīzi viduslaiku muižas mājas rasējumi, ir zināms, ka tajā bija visi tam laikam raksturīgie atribūti, piemēram, galvenā zāle, guļamistabas, lūgšanu istaba, garderobe un zirgu stallis.

Līdz ar 1404. gadu lielākā daļa ēku, kas lielākoties bija no koka, tika demontētas un pārvestas. Kad Henrijs VIII iekļāva muižas teritoriju Hemptonkortas apkārtnes zemēs, muižas zemes nonāca karaliskās ģimenes pārvaldīšanā. Īpaši ievērojams bija plašais 380 akru parks, kas bija slavens ar saviem medību laukumiem. Tajā atradās arī krāšņa mūra savrupmāja, kas tika projektēta seram Entonijam Braunam. Tās mūri ne reizi vien kalpoja par patvērumu karalienei Elizabetei, kura labprāt pavadīja laiku, vietējos mežos medījot briežus.

Lasi vēl: Nāc, ārā: kā atbrīvoties no gliemežiem mājā un pagrabā

17.gadsimtā Dānijas karalienei Annai tika piešķirts zemes gabals, uz kura viņa nolēma uzcelt greznu ēku medībām. Viņas aizraušanās ar zirgiem bija tik liela, ka viņa nekautrējās iztērēt 250 sterliņu mārciņu summu par jaunu sacīkšu zirgu, kas tajā laikā bija milzīgi izdevumi. Diemžēl viņa nepaspēja pabeigt ēku, jo agri aizgāja mūžībā. Mūsdienās no ēkas ir saglabājušies tikai fragmenti: vārtu pamatnes un daļa priekšējās sienas.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Sadraudzības laikā par īpašumu tika samaksāta 3 079 6 sterliņu mārciņu liela summa, tomēr, atjaunojoties monarhijai, tas atkal nonāca kroņa īpašumā. Šo slaveno savrupmāju, kas saglabāja savu greznību, dāvināja Albemārla hercogam. Pēc hercoga aiziešanas mūžībā īpašums nonāca Katrīnas Bragansas īpašumā, kļūstot par daļu no viņas īpašumiem.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment