Stāsts par vienu pili: kur tika filmēts slavenais seriāls “Dauntonas abatija”

Katrīna Bragansa muižā nekad nav dzīvojusi. Laika gaitā muižas arhitektūra tika pārveidota, tās platība samazinājās, un apkārtējie zemes gabali tika uzticēti lordam Hollesam, kurš tos pārvaldīja Katrīnas Bragansas vārdā. Savā vēsturē muiža ir piedzīvojusi daudzas pārmaiņas un pārvērtības, mainoties īpašniekiem.

Pēc daudzām īpašnieku maiņām 1804. gadā ar parlamenta aktu muiža nonāca Jorkas hercoga īpašumā. Tomēr pēc viņa aiziešanas mūžībā 1826. gadā karaliskā dinastija nolēma atteikties no īpašuma.

Džūlija Hutone, kas bija viena no pēdējām īpašniecēm pirms pārdošanas hercogam, bez nosacījumiem ieguldīja tajā 1 miljonu mārciņu, pārsteigta par īpašuma skaistumu. Veicot ēkas renovācijas darbus, tika atklāta neliela slēpta telpa. Šī telpa, kas bija paslēpta starp bēniņiem un augšējā stāva griestiem, bija tikai septiņu pēdu liela. Tajā nevarēja iekļūt pa durvīm, jo ieeja bija aizmūrēta un logs aizbērts ar ķieģeļiem, bet sienas bija pilnībā tapešu aizklātas.

Kam piederēja noslēpumainās muižas telpas, var tikai nojaust: iespējams, ka tā bija klosteris mūkiem, kas kādreiz dzīvoja blakus esošajā abatijā, patvēruma vieta karavīriem vai slēpts stūrītis mīlētāju tikšanās reizēm. Tomēr šis noslēpums paliks neatrisināts uz mūžīgiem laikiem. Turklāt muižas vēsture glabā vēl vienu noslēpumu: pagrabā ir atrasti pakāpieni, kas ved uz tukšu sienu, un arī to mērķis ir apvīts laika klusumā.

Šobrīd Baiflītas muižas īpašnieks ir Noels Haidens, kurš ir azartspēļu programmatūras uzņēmuma Gamesys izpilddirektors.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Viņš pārņēma īpašumā luksusa muižu 2015. gadā, par to samaksājot aptuveni sešus miljonus mārciņu. Īpašums ir privāta zeme, kas liedz sabiedrībai to apmeklēt, atstājot tikai iespēju baudīt skatu no ārpuses. Izņēmumi ir bijuši tikai seriāla “Dauntonas abatija” filmēšanas komandai.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment