Četras lieliskas receptes marinētiem sīpoliem, bet noslēpums visiem viens. Šo noslēpumu sulīgiem, kraukšķīgiem un neizmērāmi garšīgiem marinētajiem sīpoliem atradīsi rūpīgi lasot tekstu
Kā iemarinēt sīpolus etiķī: pavāra padomi
Par vienkāršās, no pirmā acu uzmetiena, uzkodas niansēm mums pastāstīja profesionāls pavārs. Pēc viņa teiktā, pareizi iemarinēti sīpoli zaudē rūgtumu, kļūst maigi, labi sader ar gaļu un piešķir pikantumu salātiem, piemēram, grieķu salātiem vai siļķei kažokā. Staņislavs iesaka sākt ar galvenās sastāvdaļas izvēli – klasiskie baltie sīpoli vai sarkanie, saldeni un piešķir ēdienam skaistu krāsu. Tā ir tikai gaumes un gala rezultāta estētikas lieta. Izvēlētos sīpolus nepieciešams nomizot un sagriezt gredzenos vai pusgredzenos.
„Es pats marinādei labprāt izmantoju granātābolu etiķi un niedru cukuru. Noteikti iesaku pievienot nedaudz sāls. Svaigi garšaugi, piemēram, dilles un pētersīļi, uzkodai piešķirs skaistu nokrāsu. Ja pievienosiet maltu melno piparu vai vēl labāk – čili piparu, sīpoli iegūs austrumnieciskas nianses,” skaidro pavārs. Sīpolu marinēšanai lieliski der arī sinepju sēklas, melnie pipari graudos, koriandra sēklas, smaržīgie pipari, svaigi garšaugi – timiāns un rozmarīns.
Ja meklējat vienkāršu garšu, Staņislavs iesaka pagatavot marinādi no ūdens, etiķa, cukura un sāls. To visu sajauciet nelielā katliņā, uzkarsējiet vidējā ugunī un uzvāriet, līdz cukurs un sāls izkūst. Sagrieztos sīpolus ielieciet stikla burkā vai dziļā bļodā. Aplejiet ar karstu marinādi tā, lai sīpoli būtu pilnībā pārklāti ar šķidrumu. Atlaidiniet un ļaujiet ievilkties.
Kā uzglabāt marinētus sīpolus
Gatavus sīpolus vislabāk uzglabāt, pilnībā iegremdētus marinādē, stikla burkā ar cieši noslēdzamu vāku. Ideāli, ja trauku pirms tam var sterilizēt, piemēram, krāsnī 110 °C temperatūrā 15–20 minūtes. Tādā gadījumā sīpoli ledusskapī glabāsies līdz 3 nedēļām un, iespējams, pat ilgāk. Īsākai uzglabāšanai derēs arī stikla vai plastmasas trauks. Ja tas ir tīrs, papildus apstrāde nav obligāta.
Klasiska recepte ar etiķi un krustnagliņām. Sarkanos un baltos sīpolus var ātri un garšīgi iemarinēt ar krustnagliņām. Vienkāršākā kombinācija – etiķis, cukurs un šķipsniņa sāls – protams, strādā perfekti, bet nav nekas īpaši interesants. Krustnagliņām ir spēcīga smarža, kas pārvērš sīpolus par pilnvērtīgu uzkodu. Var pasniegt pie jebkura gaļas ēdiena, īpaši pie cūkgaļas vai jēra gaļas.
Klasiskie marinētie sīpoli ar etiķi un krustnagliņām
⏱ 15 minūtes
Sastāvdaļas 4 porcijām:
parastie sīpoli – 500 g
galda etiķis (9%) – 100 ml
sāls – 1,5 ēdk.
cukurs – 2 ēdk.
melnie pipari graudos – 5 gab.
krustnagliņas – 2 gab.
lauru lapa – 1 gab.
ūdens – 250 ml
Sīpolus sagrieziet gredzenos vai pus gredzenos. Ielieciet sietā un aplejiet ar verdošu ūdeni, lai mazinātu smaržu un rūgtumu. Ļaujiet notecēt. Pagatavojiet marinādi: nelielā katliņā sajauciet ūdeni, sāli, cukuru un uzvāriet. Samaziniet uguni, pievienojiet etiķi, melnos piparus, krustnagliņas, vēlreiz uzvāriet un noņemiet no uguns.
Sterilizētā burkā ielieciet sīpolus un pārlejiet ar karstu marinādi. Uzlieciet vāku. Kad burka atdzisusi, ielieciet ledusskapī. Pēc 2 stundām būs gatavi, bet vislabāk – pēc 24 stundām.
Sīpoli marinēti ar biešu sulu un krustnagliņām
Ja gribas kaut ko interesantāku, izmēģiniet šo variantu ar biešu sulu. Aromātisku uzkodu var pasniegt pie šašlika, ar siļķi vai izmantot sviestmaižu gatavošanā. Pat parasts sīpols ar biešu sulu iegūst saldāku un dziļāku garšu.
Sīpoli marinēti ar biešu sulu un krustnagliņām
⏱ 30 minūtes
Sastāvdaļas 2 porcijām:
sīpoli – 3 gab.
biešu sula – 100 ml
citrona sula – 2 ēdk.
cukurs – 1 ēdk.
sāls – 1 tējk.
ābolu etiķis (5%) – 1 ēdk.
krustnagliņas – 2 gab.
melnie pipari graudos – 2 gab.
ūdens – 100 ml
Sīpolus nomizojiet, sagrieziet lielos gredzenos, lieciet bļodā. Pagatavojiet marinādi: katliņā ielejiet ūdeni, pievienojiet cukuru, sāli, uzvāriet. Pievienojiet krustnagliņas un piparus. Ļaujiet nedaudz atdzist. Ielejiet biešu sulu, citrona sulu un etiķi, samaisiet. Pārlejiet sīpoliem, pārklājiet ar pārtikas plēvi un atstājiet uz 30 minūtēm.
Padoms: Ja nav sulu spiedes, sarīvējiet bieti uz smalkas rīves un izspiediet sulu caur marli vai sietu. Atliekas var izmantot dārzeņu kotletēm.
Ekspress recepte marinētiem sīpoliem
Ja šašliks jau ceļā uz grilu, bet jūs atcerējāties par marinētiem sīpoliem, noderēs ātrā recepte – tikai trīs soļi: sagriezt, pievienot marinādi, atstāt ievilkties. Stunda ir ideāls laiks, bet, ja vajag ātrāk – būs garšīgi tāpat.
Ātrā recepte marinētiem sīpoliem
⏱ 1 stunda
Sastāvdaļas 5 porcijām:
lieli sarkanie sīpoli – 2 gab.
baltais vīna etiķis – 2 ēdk.
olīveļļa – 1 ēdk.
rupjā sāls – pēc garšas
Sīpolus nomizojiet, sagrieziet plānās šķēlēs. Ielieciet bļodā, pievienojiet etiķi, eļļu un sāli. Kārtīgi samaisiet un atstājiet istabas temperatūrā uz 1 stundu. Padoms: Izmēģiniet dažādas eļļas – olīveļļas vietā var lietot saulespuķu vai aromatizētu eļļu.
Marinēti sīpoli ziemai
Lai nav pēdējā brīdī jāmeklē ātras receptes, sagatavojiet sīpolus ziemai. Recepte nav sarežģīta, bet burkas jāsagatavo iepriekš. Marinētos sīpolus var pievienot salātiem vai pasniegt pie gaļas.
Sīpoli marinēti ziemai
⏱ 30 minūtes
Sastāvdaļas 2 porcijām:
lieli sarkanie sīpoli – 2 gab.
galda etiķis (9%) – 2 ēdk.
cukurs – 3 ēdk.
melnie pipari graudos – 4 gab.
krustnagliņas – 4 gab.
lauru lapa – 1 gab.
sāls – ½ tējk.
Sīpolus pārgrieziet uz pusēm un sagrieziet šķēlītēs. Nelielā katliņā ielejiet 100 ml ūdens, pievienojiet sāli, cukuru, garšvielas, uzvāriet. Pievienojiet sīpolus, vēlreiz uzvāriet un vāriet 30 sekundes. Noņemiet no uguns, ļaujiet atdzist. Sterilizējiet burkas un vākus, salieciet sīpolus, pārlejiet ar marinādi, cieši aizskrūvējiet. Uzglabājiet ledusskapī 2–3 mēnešus.
Padoms: Šī ir universāla recepte – tāpat var izmantot sarkanos vai pērļu sīpoliņus. Tos burkā liek veselos, tikai nomizotus.
Veseli sīpoli marinēti etiķī
Ja nevēlaties sīpolus griezt, ir ātra recepte, kā tos marinēt veselus. Derēs nelieli, vienāda izmēra sīpoli, lai tie vienmērīgi iemarinētos. Baltie – šašlikam, sarkanie – pie makreles vai citas treknas zivs.
Veseli sīpoli etiķī
⏱ 1 stunda
Sastāvdaļas 1 porcijai:
nelieli sīpoli – 600 g
ķiploki – 1 neliela galviņa
neliels aso piparu pāksts – 1 gab.
cukurs – 1 ēdk.
galda etiķis (9%) – 100 ml
sinepju sēklas – 1 tējk.
ūdens – 500 ml
augu eļļa – 50 ml
sāls – 1,5 ēdk.
Lasi vēl: Apkopēja man pačukstēja “iepilini ūdenī nedaudz eļļas, un grīda būs kā no rūpnīcas”
Vispirms sagatavojiet dārzeņus: sīpoliem nogrieziet galus, ķiplokus sadaliet daiviņās un nomizojiet, aso piparu pārgrieziet uz pusēm. Sīpolus ielieciet termo traukā, uzlejiet verdošu ūdeni, aizveriet un atstājiet uz 3 minūtēm. Pēc tam noskalojiet aukstā ūdenī un nomizojiet. Sagatavojiet trauku: apakšā lieciet aso piparu un sinepju sēklas. Pārmaiņus ar ķiplokiem kārtojiet sīpolus.
Pagatavojiet marinādi: katliņā ielejiet ūdeni, pievienojiet cukuru, sāli, etiķi, uzvāriet un pārlejiet sīpoliem. Eļļu uzvāriet, nedaudz atdzesējiet un arī pārlejiet. Katliņā ar ūdeni trauku ievietojiet uz 25 minūtēm, atdzesējiet, tad aizveriet ar vāku. Padoms: Termotrauks – tā ir tvertne, kur karstais ūdens atdziest lēnām, saglabājot temperatūru gatavošanai. To var aizvietot ar katliņu, caurduri un vāku.
Noslēpums, kas visām receptēm ir viens – cukurs! Visās pamatreceptēs praktiski lielākajā daļā atradīsiet vienādu cukura daudzumu. Tas ir aptuveni 2 ēdamkarotes. Bet patiesībā, lai atklātu īsto sīpolu garšu, lai tie būtu kraukšķīgi un neticami maigi cukura daudzums ir jāpalielina 2 – 3 reizes. Tas ir no 4 – 6 ēdamkarotēm. Jā tas liekas daudz, bet tikai tā atklājās tā sīpolu garša ko mēs esam cerējuši sagaidīt. Izmēģini un tu sapratīsi par kādu garšu es runāju.