Svētku deserts, ko viesi vienmēr apēd pirmo: pagatavojams vieglāk nekā “Napoleons”, bet garšo vēl labāk par torti

Maigs krēms, kraukšķīga mīkla un viegla šokolāde — deserts, kas svētkos kļūst par īstu favorītu.

Svētku galds nav iedomājams bez kārdinoša deserta, un tieši šādu vietu jau vairākus gadus ieņem deserts “Baden-Baden”. Šo gardumu daudzi izvēlas tāpēc, ka tas top daudz ātrāk nekā slavenais “Napoleons”, bet garšas ziņā bieži pārspēj pat greznākās tortes. Deserts ir gaisīgs, krēmīgs un patiesi svinīgs, turklāt pagatavojams bez sarežģītiem soļiem un ilgstošas mīklas kārtu cepšanas. Ja meklējat ko tādu, ko pasniegt svētku vakarā, lai viesi jau pirmajā mirklī būtu sajūsmā, šis ir īstais variants.

Kāpēc šis deserts ir tik iecienīts

“Baden-Baden” apvieno trīs lietas, kuras īpaši patīk mājās gatavotu desertu cienītājiem. Vispirms — tas prasa ļoti maz laika. Otrkārt — garša ir izcila, jo maigi saldais krēms, kraukšķīgās mīklas plāksnītes un šokolādes kārta savienojas harmoniskā, izteikti svinīgā salikumā. Treškārt — desertu var pasniegt gan lielā traukā, gan nelielās porcijās, kas izskatās eleganti un iederas katrā galdā. Šis ir deserts, kuru viegli pielāgot sezonai, jo virspusē var likt zemenes, avenes, ogas no saldētavas vai sasmalcinātus riekstus.
Mīklas kārtas un to gatavošana

Deserta pamats ir bezrauga kārtainā mīkla, kuru pietiek tikai nedaudz izrullēt un sagriezt mazos gabaliņos.

Tie, cepoties krāsnī, kļūst par vieglām, kraukšķīgām plāksnītēm, kuru tekstūra veido desertam tik raksturīgo vieglumu. Šo soli ir ļoti grūti sabojāt, un tieši tāpēc deserts ir tik pateicīgs arī iesācējiem. Galvenais ir mīklu neizrullēt pārāk plānu, lai pēc cepšanas tā saglabātos gaisīga un labi slāņotos. Kad gabaliņi gatavi, tos atstāj atdzist un gatavo nākamo soli — maigo krēmu.

Maigs krēms, kas tur visu kopā

Tas tiek gatavots uz dzeltenumu, piena un cukura bāzes, pievienojot mazliet vaniļas un kukurūzas cietes, kas palīdz panākt zīdainu biezumu. Kad krēms tiek uzvārīts un atdzesēts, tam pievieno saputotus saldā krējuma mākonīšus, kas masu padara pārsteidzoši gaisīgu. Daži desertu cienītāji pievieno pavisam nelielu daudzumu citrona sulas vai citronskābes, lai garšai piešķirtu ļoti vieglu svaiguma niansi. Šī mazā piešprice padara saldo krēmu dzīvīgāku un piešķir desertam patīkamu līdzsvaru.

VIDEO:

Šokolādes kārta, kas padara visu pilnīgu

Pēdējais solis ir šokolādes glazūra, kas desertam piešķir vizuālu pabeigtību un dziļāku garšas noti. Šokolādes gabaliņus izkausē kopā ar saldo krējumu, līdz izveidojas gluda, maiga masa. Kad tā nedaudz atdziest, to vienmērīgi pārlej pāri desertam. Šis ir vienīgais brīdis, kurā svarīgi nesteigties, jo pārāk karsta glazūra var izkust krēma virskārtu. Kad viss iesēstas un atdziest, desertu var pārklāt ar ogām vai riekstiem, piešķirot tam krāsainu un svinīgu izskatu.

Kā sastāvdaļas savienojas vienā perfektā desertā

Kraukšķīgas mīklas pārslas, viegls krēms un šokolāde rada struktūru, kas ēdot burtiski kūst mutē. Tieši tāpēc viesi to izvēlas pirmo, pat ja uz galda ir vairākas tortes. Deserts nav pārlieku salds, tam nav smagas sviesta krēma kārtas, un tas ir atspirdzinoši viegls, kas svētku laikā ir īpaši novērtēts. Turklāt to var pagatavot dienu iepriekš — tas pat tikai uzlabo garšu, jo mīklas gabaliņi mazliet savelkas ar krēmu un kļūst vienmērīgi maigi.

Nobeigumā — kāpēc šis deserts kļūst par svētku klasiku

Katru gadu arvien vairāk saimnieču izvēlas “Baden-Baden” nevis sarežģītu torti, bet tieši tā vienkāršības un izcilās garšas dēļ. Tas izdodas vienmēr, neprasa pieredzi konditorejā, un tam vajadzīgās sastāvdaļas ir pieejamas jebkurā veikalā. Šis deserts piešķir galdam vieglumu un eleganci, un to var pielāgot pēc gaumes, mainot ogas vai šokolādes intensitāti. Ja meklējat svētku gardumu, kas pārsteigs gan ciemiņus, gan mājiniekus, šis ir īstais brīdis to izmēģināt. Vienkārši pagatavojams, skaists un tik garšīgs, ka pazūd no galda vispirms.

Sastāvdaļas desertam “Baden-Baden”

Kārtainajai mīklai:
• Bezrauga kārtainā mīkla — 400–450 g

Krēmam:
• Olu dzeltenumi — 6 gab.
• Cukurs — 200 g
• Piens — 400 ml
• Vanilīna cukurs — 10–12 g
• Kukurūzas ciete — 2 ēdamkarotes (ap 30 g)
• Saldais krējums 33% — 200 ml
• Citronskābe — ½ tējkarotes (pēc izvēles)

Glazūrai:
• Piena šokolāde — 250 g
• Saldais krējums 20% — 100 ml

Piedevei:
• Zemenes vai citas ogas — ap 250 g