Kārtainie salāti kļuva populāri jau 20. gadsimtā, un to spilgtākais piemērs, protams, ir klasiskā “Siļķe kažokā”. Tomēr, gatavojoties 2026. gada svinībām, ir laiks izmēģināt ko jaunu.
Salāti “Mīlulītis” ir tikpat vienkārši un sastāvdaļu ziņā pieejami, taču to garša ir pavisam citāda un ļoti atmiņā paliekoša.
Kāpēc tieši šie salāti?
Lai gan šajā receptē nav nedz biešu, nedz siļķes, tie nezaudē savu svinīgumu. Galveno lomu šeit spēlē negaidīts komponents — šprotes —, kas piešķir bagātīgu un dūmainu garšu. Salātu pamatā ir vārīti kartupeļi, kas lieliski sader ar maigiem burkāniem un krēmīgu kausēto sieriņu.
(Precīzu sastāvdaļu sarakstu un mērvienības atradīsiet raksta noslēgumā.)
Viens no šo salātu panākumu noslēpumiem ir pareizi sagatavoti sīpoli. Mēs tos marinēsim, lai noņemtu rūgtumu un padarītu tos kraukšķīgus. Kausētais sieriņš piešķirs katram kumosam sātīgumu, bet olu dzeltenumi pārvērtīs salātus par īstu svētku galda rotu.
Soli pa solim: Kā pagatavot salātus “Mīlulītis”
Šos salātus gatavo kārtās. Vislabāk izmantot kulinārijas gredzenu vai dziļu trauku ar līdzenu apakšu.
1. Sīpolu sagatavošana Sīpolu sagrieziet smalkos gabaliņos. Ielieciet tos bļodiņā, pievienojiet cukuru, etiķi un nedaudz ūdens. Samaisiet un atstājiet marinēties uz 10 minūtēm. Pēc tam nolejiet lieko šķidrumu.
2. Pirmā kārta: Kartupeļi Vārītu un nomizotu kartupeli sarīvējiet uz rupjas rīves. Izklājiet to kā pirmo slāni trauka apakšā. Uzberiet nedaudz sāls un piparu. Virspusi pārsmērējiet ar plānu majonēzes kārtu.
3. Otrā kārta: Burkāni un sīpoli Vārītu burkānu sarīvējiet uz rupjas rīves un lieciet pa virsu kartupeļiem. Arī šo kārtu pārsmērējiet ar majonēzi. Virs burkāniem izklājiet pusi no marinētajiem sīpoliem.
4. Trešā kārta: Šprotes Izņemiet šprotes no kārbiņas, ielieciet šķīvī un saspaidiet tās ar dakšiņu līdz smalkai masai. Izklājiet zivis virs sīpoliem.
5. Ceturtā kārta: Olu baltumi Vārītām olām atdaliet baltumus no dzeltenumiem. Baltumus sarīvējiet uz rupjas rīves un lieciet virs šprotēm.
6. Piektā kārta: Gurķi un majonēze Marinētos gurķus sarīvējiet uz rupjas rīves un izklājiet virs olu baltumiem. Šo kārtu atkal kārtīgi pārsmērējiet ar majonēzi.
7. Sestā kārta: Siers un dzeltenumi Kausēto sieriņu sarīvējiet uz rupjas rīves un lieciet virs gurķiem. Pašās beigās uz smalkas rīves sarīvējiet olu dzeltenumus un pārkaisiet tiem pāri salātiem kā rotājumu.
8. Atpūta ledusskapī Gatavos salātus ielieciet ledusskapī uz divām stundām, lai tie kļūtu sulīgi. Pirms pasniegšanas varat dekorēt ar zaļumiem vai veselām šprotēm.
Receptes sastāvdaļas:
Šprotes: 300 g
Vārīts kartupelis: 1 gab.
Vārīts burkāns: 1 gab.
Vārītas olas: 3 gab.
Marinēti gurķi: 3 gab.
Kausētais sieriņš: 1 gab. (piemēram, “Dzintars”)
Sīpols: ½ gab.
Marinādei: 1 ēdamk. cukura, 1 ēdamk. etiķa (9%)
Majonēze, sāls, pipari: pēc garšas
Svarīgi: Pirms pasniegšanas ļaujiet salātiem vismaz 2 stundas atpūsties ledusskapī, lai slāņi kārtīgi sasūktos un kļūtu sulīgi.
Laimīgu un garšīgu 2026. gadu!











