Tagad precīzi zinu, kā saglabāt kāpostus svaigus līdz pavasarim. Gadiem ilgi es zaudēju ražu nepareizas uzglabāšanas dēļ

Šodien parunāsim par to, kā uzglabāt kāpostus  svaigus ilgu laiku. Esmu izmēģinājis daudzus veidus. Es dalīšos ar labākajiem no tiem.

Kāpostu atlase un sagatavošana uzglabāšanai

Sāksim ar kāpostu izvēli uzglabāšanai. Ne visas šķirnes ir piemērotas. Vislabāk uzglabājamas ir vēlīnās šķirnes – “Megaton”, “Stone Head”, “Zimovka”. Tie ir blīvi un spēcīgi. Savākt kāpostus vajadzētu sausā laikā, kad nakts jau ir auksta, 5 grādi pēc Celsija.

Kāpostu sagatavošana uzglabāšanai ir vienkārša. Noņemam 2-3 augšējās lapas, ne vairāk. Ja to nomizosiet pārāk daudz, tie ātri bojāsies. Izvēlieties tikai veselus kāpostus, bez bojājumiem un kaitēm. Pat viens sapuvis kāposts var sabojāt visu ražu.

Lai izvairītos no bojājumiem, kāpostus sagrieziet ar asu nazi. Atstājiet 2-3 cm lielu kāposta serdi, lai iekšpusē labāk saglabātos mitrums. Ar svaigiem kāpostiem jārīkojas uzmanīgi.

Ideālu uzglabāšanas apstākļu radīšana

Tagad par uzglabāšanas vietu. Vispiemērotākais ir pagrabs. Tur jābūt vēsumā – no 0 līdz +4 grādiem un 80-90 % mitruma. Pirms kāpostu novietošanas telpa labi jāiztīra, jāizžāvē un jādezinficē. Sienas un griestus parasti balinu ar kaļķi.

Bieži vien problēma ir mitrums – tā ir pārāk daudz. Šajā gadījumā var palīdzēt parasts kartons. Ielieciet to starp kāpostu slāņiem un uz grīdas – tas lieliski uzsūc lieko mitrumu. Ja tas ir mitrs, ielieciet spaini ar nedzēstajiem kaļķiem vai sāli – tie arī labi izžāvē gaisu.

Turpiniet lasīt, jo ir vēl daudz noderīgu lietu. Es jums pastāstīšu, kā pasargāt kāpostus no bojāšanās.

Efektīvi aizsardzības veidi pret bojāšanos

Ir vairāki pārbaudīti veidi, kā to izdarīt. Mans iecienītākais ir plēve. Katru kāpostu cieši ietinu pārtikas plēvē, izspiežot gaisu. Tādējādi tiek radīta aizsargājoša vide, kurā neveidojas puve un pelējums. Lieliem kāpostiem var izmantot parastus maisiņus. Es tos iemērcu ūdenī, lai gaiss labāk izkļūtu.

Vēl viens veids ir piekārt kāpostus . Šādā veidā gaiss labi cirkulē un kāposti nesaskaras ar mitru grīdu. Starp kāpostiem atstājiet 10-15 cm atstarpi. Regulāri pārbaudiet un izņemiet bojātos kāpostus.

Vēl viena metode ir pārklāt kāpostus ar zāģu skaidām vai smiltīm. Tas ir īpaši labi sausās vietās.

Lasi vēl: Ko zvaigznes mums sola oktobrī – Tamāras Globas prognoze visām zvaigznāju zīmēm

Starp kāpostu rindām uzber vismaz 5 cm biezu zāģskaidu vai smilšu kārtu.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment