Kāposts sanāk vienkārši izcils, bet bietes man garšo pat vēl vairāk nekā pats kāposts. Ļoti gardi – viss ir līdzsvarā, un skābumu var pielāgot savai gaumei.
Sanāk jebkurā traukā – nav obligāti jāizmanto burkas, var gatavot arī emaljētā katlā vai pat traukā ar vāku. Ņemot vērā, ka šis kāposts pie mums ilgi neuzkavējas, to apēd ļoti ātri.
Mans vīrs bez šāda kāposta pat pie galda nesēžas, tāpēc tas gandrīz vienmēr ir mūsu ledusskapī. Jo ilgāk nostāv, jo garšīgāks tas kļūst.
Pagatavošana ir ļoti vienkārša. Starp citu, šo recepti man iedeva mana mamma, bet viņai – kaimiņiene no vasarnīcas. Tagad visa ieliņa tur tā gatavo!
Gribu, lai arī jūs nogaršojat šo kāpostu – ļoti iesaku, noteikti pamēģiniet, un es ar prieku padalīšos ar recepti!
PAGATAVOŠANAS VEIDS
Kāpostu vispirms sagriežam 4 daļās, pēc tam sagriežam kubiņos. Bieti sagriežam ceturtdaļgredzenos.
Ņemam burku, liekam apakšā bietes, tad kāpostus, nedaudz biešu un tā turpinām pildīt burku slāņos. Uz vienas 3 litru burkas liekam 2–3 ķiploka daiviņas.
Gatavosim marinādi — es uzreiz taisu dubultu porciju. Katlā lejam 3 litrus ūdens, pievienojam 300 gramus cukura, 4 ēdamkarotes sāls un uzvāram. Kad uzvārās, pievienojam 4 ēdamkarotes 70% etiķa.
Lasi vēl: Šie ir mūsu mīļākie tomāti ziemai: garša – lieliska
Ja izmantosiet 9% etiķi, tad rēķiniet, ka 1 ēdamkarote 70% etiķa atbilst 8 ēdamkarotēm 9% etiķa.
Recepte:
Kāposts – 1 galviņa
Biete – 1 gab.
Ķiploks – 3 daiviņas uz 3 litru burku
Ūdens – 1,5 litri
Cukurs – 150 g
Sāls – 2 ēdamkarotes
Etiķis 70% – 2–3 ēdamkarotes
(ja lietojat 9% etiķi, tad 16–24 ēdamkarotes, jo 1 ēdamkarote 70% etiķa atbilst 8 ēdamkarotēm 9% etiķa)
Lasi vēl: Visiem, kuru dzimšanas datumā ir skaitļi 3, 7, 2 vai 9 – tas sagaidāms augustā
Burkas pārlejam ar verdošu marinādi, aizvākojam ar vākiem, ietinam segā un atstājam uz nakti. No rīta pārvietojam uz ledusskapi vai pagrabā, un jau var nogaršot!