Tas nav loģiski, bet strādā: lūk, kāpēc ziemeļnieki apzināti kurina krāsnis ar mitru malku

Reiz es sarunājos ar cilvēku, kurš ilgu laiku bija strādājis Sibīrijas un citos ziemeļu reģionos. Mēs kopīgi kurinājām krāsni, un es dedzināšanas kamerā metu sausas pagales, atmetot malā mitrās, kas reizēm gadījās starp tām.

Pamanot to, mans sarunu biedrs jautāja: “Vai tu zini, ka ziemeļnieki bieži vien izmanto mitru malku un uzskata to par pareizu risinājumu?” Es, protams, atbildēju, ka nē, un ka pati ideja man šķiet dīvaina. Galu galā, mitra malka deg sliktāk, izdala daudz tvaika un kondensāta, un nesniedz augstu temperatūru.

Mīts par skābekli (Kāpēc viņi to domāja?)

Sākotnēji mans paziņa skaidroja, ka ziemeļos sals samazina gaisa blīvumu, un tādēļ tajā ir mazāk skābekļa. Viņš apgalvoja, ka mitrā malka izdala ūdeni, kurā ir skābeklis, kas atvieglo degšanu.

Patiesība: Šī ideja ir nepareiza. Lai atbrīvotu skābekli no ūdens (termoīze), nepieciešama aptuveni 2000∘C temperatūra, kas parastā krāsnī nav fiziski iespējama. Iztvaikojošais ūdens patiesībā tikai palēnina degšanu, absorbējot siltumu. Tomēr viņa stāstā bija daļa patiesības – visi šķietamie mīnusi var pārvērsties par plusiem.

Kāpēc mitrā malka ir priekšrocība ziemeļos?

Ziemeļos sausu malku sagādāt ir grūtāk, jo īsajā vasarā reti kad iespējams izžāvēt pietiekami lielu apjomu. Taču tas nav vienīgais iemesls, kāpēc mitrā malka tiek uzskatīta par labu.

Lieta ir tāda, ka mitra malka satur ievērojamu daudzumu ūdens. Sākotnēji tas šķiet slikti: uguns enerģija tiek tērēta ūdens iztvaikošanai, liesma ir vāja, dūmi biezi. Bet tieši šis efekts padara mitro malku tik noderīgu:

Mīksta, ilgstoša siltumizdale: Ūdens, pārvēršoties tvaikā, absorbē daļu siltuma. Tādējādi malka gruzd ilgāk, nevis sadeg stundā. Tā vietā, lai krāsns dotu asu, pēkšņu karstuma vilni (kas pārsusina gaisu un apdedzina krāsns akmeņus), mitrā malka rada mīkstu un ilgstošu siltumu.

VIDEO:

Aizsardzība pret pārkaršanu: Lēnāka degšana samazina krāsns vai katla pārkaršanas risku, samazina dzirksteļu veidošanās iespējamību un ļauj ilgāk uzturēt stabilu temperatūru.

Ideāli naktij: Pieredze rāda, ka mitra malka ir lieliski piemērota nakts kurināšanai, kad neviens nevar pastāvīgi pielikt jaunu malku.

Optimāls mikroklimats: Iztvaikojošais ūdens paaugstina gaisa mitrumu, kas ir ļoti būtiski sausa ziemeļu klimata apstākļos, kur centrālā apkure gaisu pārsusina.

Uzmanieties no šādas malkas: tumša krāsa un spīdīga miza ir galvenās zīmes, ka tā vēl nav izžuvusi

Daudzi uzskata, ka mitra malka vienmēr deg sliktāk. Uzskatāmam ugunskuram tas tā varētu būt – liesma ir vāja, dūmi biezi. Taču pastāvīgai apkurei ekstrēmos apstākļos, un, lai saglabātu optimālu mitruma līmeni telpā, tā bieži vien ir efektīvāka par ideāli sausu malku.

Mitra malka ir ne tikai nepieciešamība, bet arī paņēmiens krāsns režīma kontrolēšanai. Tāpēc apgalvojums, ka ideāli sausa malka vienmēr ir labākais risinājums, bieži vien ir maldīgs.