Tas nav tikai karstums: 8 iemesli, kāpēc dzeltē augu lapas

Viena no visbiežāk sastopamajām problēmām, ar ko var saskarties, kopjot istabas augus, ir lapu dzeltēšana.

Lai gan tā var būt vienkārši auga vecuma pazīme, dzeltenas lapas var liecināt arī par nopietnākām problēmām, kas slēpjas zem augsnes.

Pārmērīga laistīšana

Pārāk daudz ūdens ap saknēm rada vidi, kurā var vairoties baktērijas. Tad, kā norāda eksperti, saknes nevar uzņemt barības vielas. Tas izraisa lapu dzeltēšanu. Vispirms dzeltenās vietas apkalst, un tad lapas nokrīt.

Lai noteiktu, vai pārlaistāt, iemērciet pirksta galu augsnē vai paceliet podiņu, lai sajustu tā svaru – jo mitrāka augsne, jo smagāks augs; jo sausāka augsne, jo vieglāks pods.

Nepietiekama laistīšana

Ja augsnes maisījums ir pārāk sauss, lapas kļūst dzeltenas tā paša iemesla dēļ, kā tad, ja augsne ir pārāk mitra. Taču šajā gadījumā augsnes maisījumā nav pietiekami daudz mitruma, lai augs saņemtu nepieciešamo.

Augus ieteicams mitrināt no rīta, lai ūdens no karstuma iepriekš neiztvaicētos. Turklāt, laistot jāvadās pēc augsnes stāvokļa, nevajadzētu laistīt vēl mitru augsni.

Slikta augsnes drenāža

Nepietiekama telpauga drenāža noved pie tā, ka podā uzkrājas ūdens un “noslīkst” saknes. Tāpēc vienmēr jāpārbauda, vai traukā ir drenāžas caurumi.

Tāpat nav ieteicams iekštelpu augiem paredzētā konteinera apakšā likt granti. Ūdens ātrāk pārvietojas caur porainu augsnes maisījumu nekā caur granti, tāpēc drenāžas veids jāpielāgo auga vajadzībām.

Pārāk daudz saules

Saules gaisma var izraisīt lapu apdegšanu, kā rezultātā tās dzeltē un zaudē krāsu. Tas var notikt, ja augs pārāk ātri saņem pārāk daudz saules gaismas.

Pēc ekspertu domām, dažu nedēļu laikā lēni tuvinot augu logam, var palīdzēt tam attīstīt noturību pret sauli, lai tas varētu plaukt tieši uz palodzes.

Nepietiekams apgaismojums

Arī nepietiekams apgaismojums var kaitēt istabas augu lapām. Šajā gadījumā dzeltēšana parasti sākas ar apakšējām lapām, pirms tās vēl nokrīt. Patiesībā lapas, kas atrodas tālāk no gaismas avota, dzeltē pirmās.

Ir trīs veidi, kā to novērst: reizi nedēļā pagrieziet podiņu uz citu gaismas avota pusi, atrodiet labāku gaismas avotu vai izmantojiet LED augu lampas.

Sēnīšu infekcija

Lapu dzeltēšanu var izraisīt arī sēnīšu infekcijas, kas parasti sākas ar plankumiem, kuri var izplatīties. Labākais veids, kā novērst sēnīšu infekciju, ir profilakse.

Lai to paveiktu, ieteicams augus novietot pietiekami tālu vienu no otra, lai nodrošinātu labu gaisa cirkulāciju. Arī laistīšana no rīta un mitruma līmeņa samazināšana var palīdzēt novērst sēnīšu infekcijas.

Lasi vēl: Vai jūsu vannas istabas notekcaurulē ir nepatīkama smaka un aizsērējums? Lūk, kā to iztīrīt

Temperatūras svārstības

Telpaugi labāk aug, ja dienas temperatūra ir no 21 līdz 27 grādiem, bet nakts temperatūra ir no 15,5 līdz 20 grādiem.

Auksts caurvējš no logiem, durvīm vai ventilācijas atverēm var izraisīt lapu dzeltēšanu.

Lai to novērstu, noskaidrojiet, kāds temperatūras diapazons patīk jūsu istabas augiem, un pārliecinieties, vai tas ir piemērots jūsu mājas apstākļiem.

Kaitēkļi

Dzeltenas lapas var izraisīt vairāki kaitēkļi, piemēram, odi, zirnekļērces, miltrasas u.c. Šie parazīti barojas ar augu audiem vai traucē to normālu darbību, kā rezultātā mainās lapu krāsa un tiek bojāti lapu audi.

Tāpēc regulāri jāpārbauda, vai augos nav sīku kukaiņu, zirnekļu tīklu vai neparastu lapu plankumu. Ja konstatējat invāziju, nekavējoties to apstrādājiet.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Insekticīdās ziepes var palīdzēt apkarot lapgraužus, zirnekļērces un miltrasas. Savukārt dārzkopības eļļas var palīdzēt apkarot knišļus, nomācot jaunās kāpuru vīkšķus.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment