Ikviens, kurš kaut reizi ir audzējis zemenes savā dārzā, zina, cik grūti ir panākt bagātīgu ražu.
Te ogas ir sīkas, te krūmi vārgi, te raža niecīga, lai gan dari visu, ko vari: laisti, rušini, sedz ziemā, mēslot arī neaizmirsti. Bet tik ļoti gribas salasīt veselu spaini sulīgu, aromātisku un saldu ogu!
Šodien padalīšos ar vienkāršu, dārzkopju pārbaudītu metodi, kas dažu dienu laikā palīdzēs atdzīvināt krūmus un veicinās bagātīgu ražošanu.
Un tam vajadzēs tikai vienu ēdamkaroti zem katra krūma — pieejama un lēta līdzekļa, kas ir katrā virtuvē. Šīs tautas metodes noslēpums ir parastā dzeramā soda. Jā, tieši tā pati vienkāršā soda, kas maksā nieku un ko saimnieces izmanto cepšanai, trauku tīrīšanai un nepatīkamu aromātu novēršanai.
Taču reti kurš zina, ka zemenēm tā var kļūt par īstu augšanas un bagātīgas ražas stimulatoru.
Lieta tāda, ka zemenes ir ļoti jutīgas pret augsnes skābumu. Ja augsne ir pārāk skāba, augs sāk sliktāk uzņemt barības vielas, ziedkāti kļūst vāji, ogas sīkas.
Dzeramā soda palīdz neitralizēt pārmērīgu skābumu un rada zemenēm maksimāli komfortablus augšanas apstākļus.
Turklāt soda piemīt viegla antiseptiska iedarbība – tā palīdz cīnīties ar sēnīšu kaitēm, pelējumu un puvi, kas mitros laikapstākļos bieži bojā ogas.
Kā pareizi lietot sodu zem zemenēm?
Ļoti vienkārši!
Paņemiet 1 ēdamkaroti dzeramās sodas. Apkaisiet to ap katru zemeņu krūmu. Vieglītiņām uzirdiniet augsnes virskārtu, lai soda sajaucas ar zemi.
Lasi vēl: Vecais labais mājas tālrunis – 5 iemesli, kāpēc atkal pieslēgt mājas tālruni
Aplaistiet ar parastu ūdeni. Vislabāk šo procedūru veikt mākoņainā dienā vai vakarā, lai saule nepārsusinātu augsni.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….
Tevi noteikti interesēs
- 10 grami spainī – un tomāti būs rekordlieli. Galvenā jūnija barošana, par kuru zina tikai paši apķērīgākie dārzniekiby Anete Vītola
- “Vīrieši nav vajadzīgi, lai būtu laimīga” — 60 gadus veca sieviete dalās ar savu pieredziby Rinalds Bergmanis
- Staigājot pa jauno parku, uzgājām dīvainus stabus — ilgi mēģinājām saprast, kam tie domātiby Rinalds Bergmanis