Šķiet, kas gan varētu būt vienkāršāk par kartupeļu cepšanu pannā? Taču nesen sapratu, ka visu mūžu esmu darījis to nepareizi.
Mans draugs, kurš ir īsts kulinārijas eksperts, atklāja man pavisam jaunu skatījumu uz šo ēdienu, pastāstot par dažādiem knifiņiem, par kuriem iepriekš nebiju dzirdējis.
Lai gan šī recepte šķiet vienkārša un tai nepieciešamas tikai dažas sastāvdaļas, izrādās, ka tās pagatavošanai svarīgas ir smalkas nianses un detaļas par procesiem, kas notiek cepšanas laikā.
Lasi arī: Tas ir kaut kāds padomju laika pārpalikums… Populārais mūziķis Horens Stalbe pastāsta, kāpēc nekad neprecēs savu mīļoto sievieti un dēla māti
Cepot uz pannas, kartupeļi veido zeltaini kraukšķīgu ārpusi, kas ir īpaši apetīti rosinoša. Šo garoziņu rada kartupeļos esošo cietes daļiņu karamelizēšanās augstas temperatūras ietekmē. Kamēr ārpuse kļūst kraukšķīga, kartupeļu iekšpuse saglabājas maiga un gaisīga, radot patīkamu tekstūru kontrastu katrā kumosā.
Iekārtojies ērti, tagad sniegšu tev dažus padomus, kas palīdzēs izcept tik garšīgus kartupeļus, ka visi mājinieki prasīs papildporciju. Tātad:
Kartupeļu sagriešanas veids
Kartupeļus var sagriezt sloksnēs, kvadrātos, apļos vai šķēlēs. Noteikti sagriez plāni. Ja sagriezīsi rupji, kartupeļi apcepsies tikai no ārpuses. Rupji griezt var tikai tad, kad kartupeļus sautē.
Gatavoju pīrāgu “sliņķiem”: sanāk tērēt 5 minūtes sava laika, bet pārējo paveic cepeškrāsns
Mazgāšana
Pirms sāc cept kartupeļus, aplej tos ar vēsu ūdeni, atstāj 10 minūtes un pēc tam rūpīgi noskalo, iespējams, vairākas reizes. Es to daru, lai noņemtu lieko cieti. Pateicoties tam, kartupeļi cepšanas laikā nepielīp pie pannas sieniņām.
Pēc mazgāšanas kartupeļus uz brīdi noliec malā, lai tie nedaudz nožūst – tad eļļa neizšļakstīsies.
“Kraukšķīgā minūte” – vienkārši un ātri pagatavojami salāti jebkuram dzīves gadījumam
Eļļas izvēle
Es parasti lietoju dezodorētu eļļu bez smaržas. Piemērota ir saulespuķu, olīvu, kukurūzas eļļa. Neiesaku cept sviestā. Būs garšīgāk, bet kartupeļi var piedegt. Ja tev patīk sviesta garša, vienkārši pievieno nelielu sviesta gabaliņu cepšanas laikā.
Sīpolu sagriešana
Es sīpolus parasti nelieku, bet viss ir atkarīgs no gaumes. Ja esi sīpolu cienītājs, droši pievieno tos. Sīpolus vislabāk sagriezt plānās strēmelītēs, tos var arī sarīvēt un pievienot kartupeļiem.
Tomēr pats galvenasi triks un noslēpums ir pats cepšanas process, par kuru man pastāstīja sīkāk!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk