Tikai pieredzējuši dārznieki zina: jāņogu barošana septembrī pagarina krūma mūžu par 5 gadiem

Gadu gaitā, kad esmu piestrādājis pie dobēm, esmu pārliecinājies, ka rudens krūmu barošana ir atslēga uz bagātīgu ogu ražu nākamajā gadā. Rudenī jāņogas gatavojas ziemas miegam, saknēs un zaros uzkrājot visu noderīgo. Ja krūmu pareizi barosiet, tas bez problēmām pārdzīvos ziemu un ražos lielas, sulīgas ogas.

Nejauciet rudens mēslošanu ar pavasara mēslošanu. Septembrī mēs iestrādājam daudz kālija un fosfora – tie stiprina saknes un pasargā no salnām. Bet no slāpekļa labāk atteikties, citādi krūms sāks augt, kad tam vajadzētu atpūsties.

Ar ko barot jāņogas rudenī?

Septembrī jāņogu mēslošanai ir piemēroti minerālie un organiskie mēslošanas līdzekļi. No minerālvielām labi der superfosfāts (sauja uz kvadrātmetru) un kālija sulfāts (nedaudz mazāk). Šīs piedevas stiprinās saknes un palīdzēs krūmam pārdzīvot aukstos laikapstākļus.

Neaizmirstiet par organiskām vielām – komposts vai humuss (spainis uz metru) padarīs augsni irdenu un barojošu. Tikai neiedomājieties izmantot svaigus kūtsmēslus – jūs sadedzināsiet saknes un radīsiet problēmas.

Kā pareizi barot jāņogas

Septembra jāņogu barošana ir delikāts jautājums. Novietojiet mēslojumu uz lāpstas bajonetes, atkāpjoties pusmetru no stumbra. Tādā veidā ēdiens nonāks tieši pie saknēm. Pieaugušam krūmam pietiek ar spaini organisko vielu un sauju minerālvielu.

Pēc mēslošanas noteikti krūmu kārtīgi aplaistiet – pietiks ar pāris spaiņiem ūdens.

Lasi vēl: Pašdarināts aromatizēts selerijas sāls! Gatavot ir vienkāršāk par vienkāršu

Laistīšana palīdzēs augam asimilēt barības vielas un sagatavoties ziemai.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment