Cepeškrāsns tīrīšana vairs nav jāatliek, jo ir vienkāršs veids, kā to izdarīt ātri un bez liekas piepūles.
Pēc katras cepšanas šķiet, ka tauki un piedegušas mērces vienkārši pielīp pie virsmām uz visiem laikiem. Jo vairāk mēģini notīrīt, jo vairāk iztērē laika un spēka. Lielākā daļa cilvēku atliek šo darbu uz “vēlāk” – līdz brīdim, kad krāsns izskatās tā, ka negribas pat atvērt durtiņas.
Arī es tā darīju, līdz man kāds pazīstams tīrīšanas speciālists parādīja pavisam vienkāršu paņēmienu, kas mainīja manu skatu uz šo. Tagad mana cepeškrāsns spīd pāris minūtēs un bez jebkādas beršanas.
Kāpēc cepeškrāsns kļūst netīra tik ātri
Karstums un tauki ir galvenie iemesli, kāpēc cepeškrāsnī tik ātri sakrājas piedegumi. Kad tauki saskarē ar augstu temperatūru karamelizējas, tie pārvēršas cietā, lipīgā kārtā, kas stingri pielīp pie sienām un stikla. Ja šo kārtu neatmazgā uzreiz, nākamās cepšanas laikā tā kļūst vēl biezāka un tumšāka.
Ar laiku krāsns sāk izskatīties netīra, un pat gatavošanas laikā rodas dūmi un nepatīkama smaka. Daudzi šādā brīdī ķeras pie stipriem ķīmiskiem tīrīšanas līdzekļiem, kas sola brīnumus. Tomēr bieži tie ir ar spēcīgu smaržu un ne vienmēr sniedz gaidīto rezultātu.
Turklāt, ja tos nepareizi lieto, var sabojāt krāsns virsmu vai emalju. Tāpēc manis pazīstamais speciālists ieteica daudz vienkāršāku un drošāku variantu — dabisku tīrīšanas maisījumu, kas darbojas tikpat efektīvi kā profesionālie līdzekļi.
Vienkāršs maisījums, kas tiešām strādā
Šī metode neprasa nekādas dārgas sastāvdaļas. Viss, kas vajadzīgs, jau ir katrā virtuvē.
Ņem bļodiņu un ieber 2–3 ēdamkarotes dzeramās sodas. Pievieno 1–2 ēdamkarotes citrona sulas vai etiķa. Kad šķidrums nonāk saskarē ar sodu, sākas viegla putošana – tas ir normāli, tieši šī reakcija palīdz izšķīdināt taukus. Maisi ar karoti, līdz iegūsti biezu pastu, līdzīgu skābajam krējumam. Ja nepieciešams, pievieno pāris pilienus silta ūdens, lai masa būtu vienmērīga.
Tad šo pastu ar sūkli vai drānu uzklāj uz visām netīrajām vietām cepeškrāsnī – uz sienām, stikla un durtiņām. Jo biezāk klāj, jo labāk.
Atstāj vismaz uz 30–40 minūtēm, bet ja krāsns ir ļoti netīra – pat uz stundu. Šajā laikā soda un citronskābe mīkstina piedegušos taukus, un tie paši atdalās no virsmas.
Kad laiks pagājis, paņem mitru drānu un vienkārši noslauki visu – bez beršanas un skrāpēšanas. Netīrumi nāk nost viegli, un krāsns sāk spīdēt. Ja kāds plankums tomēr paliek, uzklāj vēl nedaudz maisījuma uz 10–15 minūtēm un atkārto procesu.
Šo metodi pārbaudīju pati – un rezultāts tiešām pārsteidza. Cepeškrāsns ne tikai izskatījās tīra, bet arī vairs nesmaržoja pēc piedeguma.
Kā uzturēt cepeškrāsni tīru ikdienā
Tīrīšanas speciālists ieteica arī dažus ikdienas paradumus, kas palīdz saglabāt cepeškrāsni tīru ilgāk.
Pirmkārt, tīri krāsni, kamēr tā vēl silta, bet ne karsta. Kad tā atdzisusi līdz siltam stāvoklim, netīrumi vēl nav paspējuši sacietēt, un tos var viegli noņemt ar mitru lupatu. Tas aizņem tikai pāris minūtes.
Otrkārt, izmanto foliju vai cepamo papīru. To var likt uz pannas vai pat krāsns apakšā, lai tauki un mērces netiktu uz virsmas. Kad viss izcepies, atliek tikai izņemt foliju un izmest – nekādas tīrīšanas.
Treškārt, neliec ēdienus pārāk tuvu sieniņām. Tas novērsīs to, ka tauki šļakstās un veido plankumus. Un visbeidzot – nelieto metāla sūkļus vai skrāpjus, jo tie var saskrāpēt emalju. Labāk izvēlēties mīkstu drānu, sūkli vai silikona skrāpīti, kas nebojā virsmu.
Rezultāts
Kopš sāku ievērot šos padomus, cepeškrāsns tīrīšana vairs nav problēma. Viss aizņem ne vairāk kā pusstundu, un nekas nav jāberž. Krāsns vienmēr izskatās kā jauna, un arī gatavošana tajā notiek patīkami — bez dūmiem un smakas. Šī metode ir ideāli piemērota ikvienam, kas vēlas uzturēt savu virtuvi tīru bez pārlieku lielas ķīmijas.











