Kad konservēšanas sezona tuvojas beigām, bet svaigu tomātu vēl ir daudz, šī recepte kļūst par īstu glābiņu. Pagatavošanas vienkāršība padara to par ideālu izvēli – nav vajadzīgs nekas cits kā vien tomāti un marināde.
Mēs ar vīru šos tomātus mīļi saucam par “Saldumiņiem”, un par tiem ir sajūsminās visi mūsu ģimenē.
Es izmantoju divas tomātu pagatavošanas metodes – konservēšanu ar citronskābi un konservēšanu ar etiķi. Abas metodes nodrošina ļoti garšīgu rezultātu, kas patīk gan bērniem, gan pieaugušajiem, bet viesi, kas nogaršojuši mūsu “Saldumiņus” bieži lūdz iedot viņiem līdzi kādu burciņu. Izmēģiniet, varbūt šī recepte kļūs par jūsu iecienītāko.
Precīzas marinādes sastāvdaļas norādīšu raksta beigās, bet tagad stāstu pagatavošanas gaitu:
Vispirms sagatavoju visu nepieciešamo: nomazgāju un nosusinu tomātus, sterilizēju burkas un vākus.
Tomātus lieku sterilizētās burkās, cenšoties tos pārāk cieši nesablīvēt.
Pirmajā reizē tomātus burkās pārleju ar verdošu ūdeni, procesa paātrināšanai izmantojot elektrisko tējkannu.
Pēc vāku aizvēršanas burkas ietinu siltā dvielī un atstāju uz 20–25 minūtēm, lai tās izsilst.
Tad ūdeni no burkām pārleju katlā un nomēru tā apjomu. Ja nepieciešams, pieleju līdz pilnam litram, lai būtu ērtāk aprēķināt pievienojamo sāls un cukura daudzumu.
Kādus cilvēkus nekad nevajadzētu žēlot – nedariet to, citādi situāciju padarīsiet vēl sliktāku
Pēc tam katlā ieberu sāli un cukuru, uzlieku uz uguns. Tiklīdz maisījums uzvārās, pievienoju etiķi, ja gatavoju marinētus tomātus, vai citronskābi, ja gatavoju skābētus tomātus.
Pārleju tomātus ar verdošo maisījumu un aizveru vākus. Neapgriežu burkas otrādi, bet to var darīt, lai pārbaudītu, vai tās ir hermētiski noslēgtas.
Burkas netinu segā, vienkārši pārklāju ar vieglu salveti un atstāju līdz tās pilnībā atdziest.
Uzglabāju virtuves skapī istabas temperatūrā.
Marinādes sastāvdaļas tomātiem ar etiķi:
1 litrs ūdens;
1 ēdamkarote sāls ar nelielu kaudzi;
4 ēdamkarotes cukura ar lielu kaudzi;
3-4 ēdamkarotes 9% etiķa.
Marinādes sastāvdaļas tomātiem ar citronskābi:
1 litrs ūdens;
1 ēdamkarote sāls ar kaudzi;
4 ēdamkarotes cukura ar lielu kaudzi;
1 tējkarote citronskābes bez kaudzes.