Tradicionālais gruzīnu tkemali ziemai: kā pagatavot garšīgu mērci no plūmēm

Aromātiskais tkemali ir viens no gruzīnu ēdieniem, kas pazīstams un iecienīts visā pasaulē.

Saldskābo un aromātisko tkemali mērci Gruzijā pasniedz kopā ar gaļu. To var iegādāties veikalos un tirgos. Taču to var pagatavot arī mājās.

Klasisko tkemali mērci sākotnēji gatavoja no sarkanajām plūmēm. Bet var izvēlēties jebkuru plūmju veidu.

Sastāvdaļas

Plūmes – 2 kg

Ķiploki – 6 daiviņas

Dilles – 25 g

Cukurs – 2 ēdamkarotes

Čilli pipari – 1

Sāls – 1,5 tējkarote

Ūdens – 200 ml

Koriandrs – 1 tējkarote

Oregano – 0,5 tējkarote

Suneli garšviela – 1 tējkarote

Timiāns – 0,5 tējkarote

Piparmētras – 25 g

Pagatavošana

Tkemali pagatavošanai izmanto nogatavojušās saldskābās zilās plūmes. Nomazgājiet tās, ievietojiet katlā ar augstām malām, pievienojiet 200 ml tīra ūdens. Aizklājiet ar vāku un novietojiet uz vidējas uguns. Vāra plūmes, līdz ūdens uzvārīsies, tad samazina liesmu un vāra vēl 30 minūtes. Noņemiet pannu no plīts. Vārītās plūmes izspiediet caur sietu, bet šķidrumu atstājiet.

Šķidrumu, kurā vārījāt plūmes sajauciet ar izspiestām plūmēm. Nomizojiet ķiplokus, sasmalciniet čilli piparus (ja vēlaties pikantāku mērci, sēklas nav jāizņem). Sasmalcina piparmētras. Sasmalciniet sastāvdaļas ar blenderi un pievienojiet plūmju biezenim.

Plūmju biezenim pievieno 1 tējkaroti malta koriandra, 1 tējkaroti suneli, 0,5 tējkarotes oregano. Mērcei pievieno 1 tējkaroti sāls un 2 ēdamkarotes cukura. Sajauc un samaisa. Novietojiet katlu ar tkemali katlā, uz vidējas uguns uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet uz lēnas uguns 10 minūtes, laiku pa laikam maisot. Ir svarīgi, lai mērce nesadegtu. Noskalojiet dilles, nosusiniet ar papīra dvieli un sasmalciniet ar nazi.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Blenderī ieber 0,5 tējkarotes kaltēta timiāna, dilles un 0,5 tējkarotes sāls. Sastāvdaļas sasmalcina viendabīgā masā. Pēc 10 minūšu vārīšanas pievieno mērcei. Maisot, tkemali vāra vēl 10 minūtes. Pildiet karsto mērci sterilizētās burkās vai pudelēs. No iepriekš minētajām sastāvdaļām iegūsiet 1,5 litrus tkemali.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment