Trīs gadus es apskaudu kaimiņa ražu. Bet beidzot viņa man izstāstīja visus trikus. Tagad gurķi raža ir tik liela, ka nezinu kur likt

(labots)

Jebkuru dārza kultūru audzēšanai ir nepieciešamas zināšanas. Un pat tad, ja esat no kaimiņiem uzzinājis kādu noslēpumu, jums arī jāsaprot, ka jūsu kaimiņš vai kaimiņiene savu noslēpumu nav ieguvuši, zīlējot no taro kārtīm.

Pie šādiem noslēpumiem strādā gadiem ilgi, liek eksperimentus, ņemot vērā sava zemes gabala īpatnības. Taču, lai gūtu panākumus, cilvēkam ir jāzina burtiski viss par kultūru, ko viņš audzē. Un gurķi šeit nav izņēmums. Jo īpaši tāpēc, ka šis dārzenis audzēšanas laikā var uzvesties ļoti kaprīzs. Dīgsti var viegli aiziet pat siltumnīcā, nemaz nerunājot par atklātu zemi.

Zaļā dārzeņa ražu ietekmē daudzi faktori. Nepieredzējuši dārzkopji var pat nezināt vienkāršu patiesību – pat tāds faktors kā nepiemērots gurķu novākšanas laiks ietekmē ražas lielumu.

Ļoti svarīgas ir zināšanas par agrotehniku. Svarīga ir arī pareiza sēklu sagatavošana stādīšanai. Gadās arī tā – šķiet, jūs rūpīgi kopjat gurķus, bet tāpat nekas neizdodas. Bet kāpēc jūsu kaimiņam gandrīz visu gadu uz galda ir gurķi no viņa zemes gabala un pat rudenī neapstājas zaļā pārpilnība? Ir noteikumi, kas jāievēro ikvienam, audzējot gurķus.

Sākumā vispārzināmas lietas:

Sēklas stādiem sējiet aprīlī, un maija vidū tos varat stādīt zemē.

Augsne ir neitrāla vai nedaudz sārmaina.

Apgaismojumam jābūt gana spilgtam.

Pēc stādīšanas stādus uzreiz piesien.

Atklātā zemē piespiešana tiek veikta pēc piecām lapām.

Uzreiz pēc iestādīšanas laista katru dienu, pēc tam reizi nedēļā, bet ziedēšanas laikā – katru otro dienu

Visas sezonas laikā 8 reizes lieto minerālmēslus un organiskos mēslošanas līdzekļus.

 

Sēklu sēšana

Sēklas sēj aprīlī, un pēc mēneša tās ir gatavas stādīšanai. Šajā gadījumā jāatceras par sava reģiona klimata īpatnībām. Sēklas, kas novāktas pirms trim vai četriem gadiem, būs vislabāk piemērotas stādīšanai un tādējādi dos vislabāko ražu. Lai gan tās var saglabāt savas reproduktīvās īpašības līdz pat desmit gadiem.

Pirms stādīšanas sēklas uz vienu stundu iegremdējam mangāna šķīdumā. Tagad tās ievietojam mitrā lupatiņā un atstājam uz divām dienām. Tas ir laiks, kas nepieciešams, lai sēklas uzbriestu. Bet tas vēl nav viss – tagad tas pats mitrā drāniņa ar sēklām jāieliek ledusskapja nodalījumā, kur parasti tiek uzglabāti dārzeņi. Un atkal jānogaida pāris dienas.

 

Stādīšana

Traukus, kuros tiks stādītas sēklas, piepildiet ar sagatavotu augsni.
Augsne jāsamitrina, un sēklas jānovieto tā, lai to asniņi būtu augšpusē. Augšpusē atkal ieberiet augsni 1 cm augstumā.
Apsmidzina ar smidzinātāju un pārklāj ar plēvi.
Neaizmirstiet vēdināt un vēlreiz samitrināt.
Noņemiet plēvi, kad gurķi sadīgst.

Stādīšanas vieta

Stādīšanu veic labi apgaismotā vietā, bet nedrīkst būt caurvēja. Ja joprojām pastāv nakts salnu draudi, tad iestādītie stādi jāpārklāj ar plēvi. Augsnei jābūt auglīgai, tajā nedrīkst būt slāpekļa, un pirms stādīšanas tā jānosusina. Var, protams, paņemt speciālu sastāvu, bet svarīgāka ir augsnes irdenums un siltums. Visas dobes, kurās stādīsim stādus, nepieciešams laistīt ar ūdeni, kas atšķaidīts ar vara sulfātu. Vēl jāzina, ka gurķiem nepatīk, ja blakus tiem aug ķirbju dzimtas pārstāvji. Un pirms gurķu stādīšanas šeit vēlams, lai aug sīpoli, kāposti vai tomāti.

 

Nu, un tagad laiks jūs uzzināt dažus to dārzeņu dārznieku noslēpumus, kuru gurķu ražu var tikai apskaust.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment