Tulpju sīpoli sapuvuši zemē: netradicionāla pieeja tulpju stādīšanai vienā sezonā palielināja dīgtspēju par 90 procentiem

Ziniet, pēc trīsdesmit gadu knibināšanās ar ziediem es sapratu: ar tulpēm nav jāsteidzas. Daudzi kaimiņi jau septembra sākumā sīpolus zemē iestādījuši.

Bet es nesteidzos, un es jums to neiesaku.

Tulpju stādīšana nav viegls uzdevums. Es parasti gaidu līdz oktobra vidum. Kāpēc? Jā, jo zeme vairs nav karsta, bet arī ne ledaina. Sīpoliem izdodas izdīgt saknes, bet tie neizaug priekšlaicīgi.

Bet galvenais šeit ir uzraudzīt laika apstākļus. Ja rudens ir silts, varat pagaidīt līdz novembrim. Un, ja aukstums nāk agri, labāk stādīt septembra beigās. Es vienmēr skatos uz termometru zemē – tiklīdz tas sasniedz 10 grādus, ir pienācis laiks.

Un vēl es teikšu: nebaidieties nokavēties. Reiz stādīju novembra vidū, kad jau bija sniegs. Un nekas, pavasarī ziedēja kā mazi. Tāpēc, ja vilcināties, neuztraucieties, viss nav zaudēts.

Kā es sagatavoju augsni un sīpolus

Tagad parunāsim par sagatavošanu. Šeit jūs nevarat būt slinki.

Sāksim ar zemi. Tulpes mīl vieglu augsni, lai saknēm būtu vieta. Mana augsne ir nedaudz smaga, tāpēc uz katru kvadrātmetru pievienoju spaini humusa un pāris kilogramus smilšu. Ja augsne ir skāba, sauja pelnu nekaitēs.

Tagad par sīpoliem. Izvēlieties lielu, blīvu, bez traipiem vai bojājumiem. Pirms stādīšanas es vienmēr mazgāju tos rozā kālija permanganāta ūdenī apmēram 20 minūtes. Tas palīdz pret jebkuru infek***u.

Vai zinājāt, ka stādīšanas dziļums ir atkarīgs no sīpola izmēra? Nesteidzieties aizbērt, tagad sākas jautrība!

Kā es stādu: dziļums, attālums un citas gudrības

Nu tikām pie svarīgākā – kā šīs tulpes iesēt zemē. Šeit ir pāris svarīgi punkti.

Pirmais ir dziļums. Es daru šādi: ņemu sīpolu un trīskāršoju tā augstumu. Tas ir dziļums, ko es stādu. Parasti tas ir 15-20 centimetri, maziem sīpoliem tas ir mazāks. Bet paturiet prātā: ja augsne ir smaga, iestādiet to nedaudz augstāk, ja tā ir smilšaina, iestādiet to dziļāk.

Otrais ir attālums starp sīpoliem. Es parasti tos izklāju līdz plaukstas platumam. Lielajām šķirnēm tas ir nedaudz platāks, mazajām šķirnēm šaurāks. Neesiet mantkārīgs ar vietu– tulpēm vajag kaut kur klīst.

Un tā es stādu: izroku vajadzīgā dziļuma bedri, ar sauju smilšu apakšā – lai ūdens labāk notek. Tad es lieku sīpolu ar dibenu uz leju un pārklāju ar zemi.
Ja stādu daudz, izroku tranšeju. Izlieku sīpolus un uzreiz aizberu. Tādā veidā tas ir ātrāk, taču jāuzmanās, lai pildīšanas laikā neapgriežas.

Lasi vēl: Šīs Zodiaka zīmes 2024.gada oktobrī, ar lielu iespējamību, var tik pie labas peļņas

Vai jūs zināt, kā rūpēties par tulpēm pēc stādīšanas? Es jums teikšu tagad, nepārslēdzieties!

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment