Tumši zaļas krāsas pleķi manā skaistajā zālienā: beidzot mans kaimiņš dārznieks izstāstīja, kādas divas kļūdas es pieļauju

Foto – Pexels

Skaists un labi kopts zāliens ir katras apkaimes lepnums. Tomēr, ja mēs pamanām nevienmērīgi izkliedētus tumši zaļus plankumus mauriņā, tas var radīt bažas. Tam var būt vairāki iemesli, taču visbiežāk to izraisa divas vienkāršas kopšanas kļūdas.

Lūk, kāpēc šie neglītie plankumi parādās un kā tos var novērst, izmantojot pareizas kopšanas metodes.

Katrs mauriņa īpašnieks vēlas, lai viņa piemājas zāliens vienmēr būtu vienmērīgi zaļš un skaists. Diemžēl nereti zālienā parādās tumši plankumi, kas ne tikai bojā zaļā paklāja estētiku, bet arī var liecināt par nepareizu mauriņa kopšanu. Parasti tam par iemeslu ir divas izplatītas kļūdas.

Vai jūsu zālienā ir tumši plankumi?

Tumši zaļus plankumus jūsu maujriņā visbiežāk izraisa divi iemesli: pirmais ir nevienmērīga slāpekļa mēslojuma sadale, kas liek zālei augt ātrāk un zaļot tur, kur mēslojuma ir vairāk. Otrais iemesls ir atšķirīga zāliena sēklu maisījuma lietošana, veicot atkārtotu sēju, kā rezultātā veidojas dažādi zaļās krāsas toņi.

Izpildi testu!

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Pārmērīgs un nevienmērīgs mēslojums

Foto – Pexels

Viens no galvenajiem vaininiekiem, kāpēc zālienā veidojas tumši zaļi plankumi, ir pārmērīga slāpekļa mēslojuma lietošana. Slāpeklis ir būtisks zāles augšanai, taču pārāk liels slāpekļa daudzums var izraisīt nevienmērīgu augšanu un sliktu izskatu. Pārāk liels mēslojuma daudzums noteiktā platībā izraisa intensīvāku zāles zaļošanos, kā rezultātā zāle aug ātrāk un ir biezāka.

Raksturīgs simptoms ir redzami tumšāki, biezāki zāles laukumi, ko ieskauj mazāk zaļi un mazāk attīstīti laukumi. Šāda situācija bieži rodas pēc nevienmērīgas mēslošanas, īpaši, ja mēslojums tiek lietots manuāli – tas ir – ar rokām, neizmantojot atbilstošus instrumentus, piemēram, sējmašīnas.

Lai izvairītos no šīs problēmas, ieteicams izmantot sējmašīnas, kas garantē vienmērīgu mēslojuma izkliedi. Svarīgi ir arī ievērot ieteiktās mēslojuma normas, kas atbilst jūsu dārza zāliena tipam un augsnes specifiskajām vajadzībām.

Lasi vēl: Šis ir mana tēta firmas ēdiens: visu ieliek vienā pannā un ēdiens gatavas – “slinkā” recepte ļoti garšīgām vakariņām

Atšķirīgs sēklu maisījums

Foto – Pexels

Otrs galvenais iemesls, kāpēc mauriņā veidojas tumši plankumi, ir atšķirīga sēklu maisījuma izmantošana, veicot atkārtotu sēju. Dažādiem zālāju tipiem un šķirnēm ir atšķirīgi zaļās krāsas toņi un atšķirīga augšana. Ja sējat zāli, kas atšķiras no iepriekšējās zāles, ziniet, ka zālienā, visticamāk, atšķirsies ne tikai krāsa, bet arī pašas zāles faktūra.

Lai izvairītos no šīs problēmas, ir rūpīgi jāsaskaņo jaunās sēklas ar jau esošajām zālāja sēklām. Pirms izvēles ir vērts konsultēties ar speciālistu vai rūpīgi pārbaudīt, kādi zāles veidi un šķirnes ir izmantotas iepriekš – ticiet, ir vērts pierakstīt nosaukumus tad, kad pavasarī pirmo reizi sējat zāli! Ja to dara dārznieks, ir vērts pajautāt, kāds tieši zāliens tika izmantots. Ja mauriņš patiešām ir jāpiesēj, vispareizāk būtu iegādāties tādu pašu zālienu, kāds bijis izmantots iepriekš – tādā veidā jūs izvairīsieties no tumši zaļajiem plankumiem jūsu skaistajā, koptajā mauriņā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment