Uzglabā maizi pareizi un tā nepelēs

Mājā vienmēr jābūt maizei. Bet reizēm saimnieces to iegādājas pa daudz, un šajā gadījumā rodas problēma, kā un kur uzglabāt šo produktu, lai tas ilgstoši saglabātos svaigs?

Pēdējā laikā maizes kvalitāte nav tā labākā – tā ir drupana un ātri pelē. Kāds ir iemesls? Ir kļuvis normāli izmantot piedevas, emulgatoru maisījumus, iesalu. Daži eksperti apgalvo, ka baltais aplikums uz garozas ir tieši no graudu kvalitātes. Citi tam nepiekrīt. Lai vai kā, maizes izstrādājumi ātri bojājas, pārklājoties ar pelējumu. Tāpēc svarīgi to pareizi uzglabāt.

Maizes kaste vai ledusskapis?

Uzglabāšanai parasti tiek izmantota maizes kaste. Ledusskapī maize biežāk noveco un izžūst. Tā arī viegli uzsūc svešas smakas. Tā rezultātā maize zaudē aromātu un garšu.

Maizes kastes ir izgatavotas no metāla, stikla, plastmasas, keramikas. Bet vislabākā izvēle būs tieši no koka. Tā rotā virtuvi un tai ir pat antiseptiskas īpašības.

Metāla maizes kaste ir parocīga ar to, ka tā neuzsūc smakas, saglabā temperatūru, ilgi kalpo. Šādai lietai ir nepieciešama mazāka kopšana nekā izstrādājumam no koka, kas var kļūt mitrs. Modernai metāla maizes kastei ir ventilācijas caurums.

Ledusskapī var uzglabāt maizi tikai tad, kad ārā ir karsts vai jums ir nepieciešams sagaidīt viesus, un esat iegādājušies par daudz produktus vai vienkārši slinkums doties uz veikalu. Taču “neuzglabājiet” maizi, ja jau ir parādījušies balti plankumi. Galu galā sēnīšu sporas var viegli izplatīties tālāk.

Cik ilgi maizi var uzglabāt maizes kastē?

Parasti maizi var uzglabāt vienu nedēļu. Iesaiņojiet to papīra maisiņā vai nelielā auduma maisiņā. Svarīgs kritērijs ir piekļuve skābeklim. Atšķirībā no ledusskapja, maizes kastē ir mazāks savstarpējas inficēšanās risks.

Lasi vēl: Kā mazgāt apavus veļas mašīnā

Cik ilgi maizi var uzglabāt ledusskapī

To var darīt no vienas līdz trim nedēļām. Svarīga nozīme ir cepšanas kvalitātei un iesaiņošanai. Daudz ko nosaka tas, kādā plauktā tā atrodas un no temperatūras. No 0 līdz +2 grādiem tā ātrāk bojājas, jo tad mitrums aktīvi iztvaiko.

Vai saldētava ir īstā vieta?

Maizei jābūt svaigai, un šāda uzglabāšana ir pieļaujama ne ilgāk kā četrus mēnešus. Mīnus 18 grādu temperatūrā šis produkts saglabājas līdz sešiem mēnešiem. Atkārtota sasaldēšana nav vēlama. Maizīti sagriež lielās šķēlēs, iesaiņojot folijā nelielās porcijās. Šķēles var izņemt, uzsildīt vai ļaut tām “atkust” normālā istabas temperatūrā. Tad sākas otrais fermentācijas process. “Saldētos plācenīšus” izlietojiet ne ilgāk kā 2-3 stundās, kamēr tie ir mīksti.

Maizes kastes glabāšanas noteikumi

Glabājiet to sausā vietā, prom no ūdens. Regulāri iztīriet drupatas. Mazgājiet reizi nedēļā, noslaukot ar ūdeni un etiķi. Noteikti to izžāvējiet. Tā ir droša aizsardzība pret izplatīto ienaidnieku – pelējumu.

Tiek uzskatīts, ka, blakus maizei ieliekot nelielu citrona šķēli vai cukura gabaliņu, var pagarināt maizes derīguma termiņu. Tas uzturēs nepieciešamo mitruma līmeni. Maize ilgāk saglabāsies neskarta un būs mīkstāka. Labāk maizi ietīt lina dvielī, papīrā vai audumā. Tad tā būs svaiga veselu nedēļu.

Lietojot maizes kasti, atcerieties: dažādu veidu maizi uzglabājiet atsevišķi. Tām ir sava mikroflora. Tā nelabvēlīgi ietekmē pārējos produktus, pakļaujot to piesārņojuma riskam.

Maizi nav ieteicams uzglabāt temperatūrā virs 25 grādiem un mitrumā virs 75%. Rupjmaize tiek uzglabāta nedaudz ilgāk. To atļauts uzglabāt līdz +28 grādiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment