Bietes var saglabāt svaigas un garšīgas līdz pat pavasarim, ja tās pareizi sagatavo un uzglabā.
Bietes ir viens no tiem dārzeņiem, kas labi aug gandrīz katrā dārzā un noder visu ziemu. Tās garšo gan salātos, gan sacepumos. Lai bietes nezaudētu savu garšu un stingrumu, tās pirms glabāšanas ir pareizi jāsagatavo un jānovieto piemērotā vietā.
Kā sagatavot bietes uzglabāšanai
Vispirms atlasiet tikai veselus, stingrus un nebojātus dārzeņus. Bietēm jābūt gludām, bez plaisām vai puves. Pēc tam nogrieziet lakstus, atstājot mazu kātiņu – apmēram pirksta platumā. Tas palīdz saglabāt mitrumu un neļauj dārzenim izkalst. Saknītes gan nevajag griezt, jo caur tām bietes elpo un ilgāk paliek svaigas.
Bietes labāk nemazgāt ar ūdeni. Pietiek tās notīrīt ar sausu drānu vai mīkstu birsti, lai noņemtu zemi. Ja tās ir ļoti netīras, var ātri noskalot un ļaut pilnībā nožūt. Svarīgākais – glabāšanā tām jābūt pilnīgi sausām.
Kur un kā glabāt bietes
Bietes vislabāk glabājas vēsā, tumšā un labi vēdināmā vietā. Temperatūrai jābūt ap 0 līdz +2 grādiem, un gaisa mitrumam – ap 85 līdz 90 procentiem. Ja gaiss ir pārāk sauss, var novietot spaini ar mitrām smiltīm vai drānu, lai uzturētu nepieciešamo mitrumu. Pagrabā bietes var glabāt koka kastēs vai spainī, pārbērtas ar sausām smiltīm, kūdru vai sīkām skaidām.
Šāds veids labi uztur mitrumu un pasargā no bojāšanās. Reizi mēnesī pārbaudiet, vai nav mīkstu vai bojātu bumbuļu, un tos izņemiet.
Ja pagrabs ir mitrs, bietes var likt virs kartupeļiem – tās uzsūks lieko mitrumu un palīdzēs saglabāties abiem dārzeņiem ilgāk.
Uzglabāšana smiltīs
Ja vēlaties, bietes var glabāt arī atsevišķi smiltīs. Tas ir viens no visdrošākajiem veidiem. Smiltīm jābūt nedaudz mitrām, bet ne slapjām. Kastes pamatnē uzber kārtu smilšu, pēc tam liek bietes un atkal pārber ar smiltīm, līdz kaste ir pilna. Šādi glabātas bietes saglabā savu formu, krāsu un garšu līdz pat pavasarim.
Uzglabāšana ledusskapī
Ja raža ir neliela, bietes var glabāt arī ledusskapī. Tās liek plastmasas maisiņā ar dažiem maziem caurumiņiem vai speciālā traukā dārzeņiem. Vislabāk bietes turēt ledusskapja apakšējā plauktā, kur temperatūra ir zemāka. Blakus gan nelieciet ābolus – tie izdala gāzi, kas paātrina biešu novecošanu. Daļu biešu var arī sagatavot sasaldēšanai. Tas ir īpaši ērti, ja dzīvojat dzīvoklī un nav pagraba.
Ja pagraba nav – saldēšana
Bietes var viegli sagatavot saldētavai. Tās vajadzētu novārīt līdz pusgatavībai, pēc tam atdzesēt un nomizot. Kad bietes ir gatavas, tās sagriež gabaliņos vai sarīvē, sadala pa porcijām un ieliek saldēšanas maisiņos.
Lai bietes saglabātu skaistu krāsu, vārot var pievienot pāris pilienus citrona sulas. Šādi sagatavotas bietes būs gatavas lietošanai jebkurā brīdī – pietiek tās tikai atkausēt, un var pagatavot gardu boršču vai salātus.
Regulāra pārbaude
Lai bietes saglabātos veselīgas, tās laiku pa laikam jāapskata. Apmēram reizi pāris nedēļās pārbaudiet, vai nav mīkstu vai tumšu bumbuļu, un, ja tādi ir, izņemiet tos. Tas palīdzēs pārējām bietēm saglabāties ilgāk. Ja pagrabs ir pārāk mitrs, novietojiet tajā trauku ar dzēstu kaļķi – tas uzsūks lieko mitrumu un novērsīs pelējuma rašanos.
Noslēgumā
Bietes ir pateicīgas uzglabāšanā, un ar nelielu rūpību tās saglabāsies svaigas, stingras un garšīgas līdz pat pavasarim. Ziemā tās noderēs gan borščam, gan salātiem, gan vienkārši kā veselīgs piedevas dārzenis.











