Uzkoda ar siļķi, kas izrotās jebkuru svētku galdu: ļoti vienkārša, svinīga un garšām bagāta recepte

Maiga, glīta un pārsteidzoši garda uzkoda no vienkāršām sastāvdaļām, kas vienmēr piesaista uzmanību uz svētku galda.

Svētku galds bieži vien prasa ko vairāk nekā ikdienišķus salātus vai ierastos sviestmaizes variantus, taču ne vienmēr ir vēlme pavadīt pusi dienas virtuvē. Tieši šādos brīžos noder pārbaudītas, vienkāršas un vizuāli pievilcīgas uzkodas, kas rada svētku sajūtu bez liekas steigas. Siļķe jau izsenis ir bijusi iecienīta sastāvdaļa latviešu virtuvē, un pareizi pasniegta tā spēj kļūt par īstu galda rotu.

Šī recepte apvieno pazīstamas garšas ar skaistu noformējumu, ļaujot radīt elegantu uzkodu rullīša veidā, kas labi iederas gan ģimenes svinībās, gan lielākā viesu lokā. Pagatavošana ir vienkārša, sastāvdaļas viegli atrodamas, bet rezultāts patīkami pārsteidz ar sabalansētu garšu un glītu izskatu.

Gatavošanas gaita soli pa solim

Vispirms siļķi rūpīgi sadala filejās, atdalot gaļu no asakām un noņemot ādu, lai iegūtu tīrus un gludus gabalus. Dārzeņus un olas iepriekš novāra līdz gatavībai un ļauj tiem pilnībā atdzist, jo tas atvieglo turpmāko apstrādi. Burkānu sagriež ļoti smalkos kubiņos, lai tas vienmērīgi sadalītos pildījumā un piešķirtu gan krāsu, gan vieglu saldumu.

 

Kartupeļus un olas sarīvē uz smalkās rīves, iegūstot gaisīgu un viendabīgu masu, kuru pēc vēlēšanās var papildināt ar smalki sakapātu sīpolu vai zaļajiem lociņiem. Visu sajauc vienā traukā, pievieno majonēzi un garšvielas, līdz masa kļūst krēmīga un viegli formējama.

VIDEO:

Uz pārtikas plēves izklāj vienu siļķes fileju, vienmērīgi uzklāj daļu pildījuma un pārklāj ar otru fileju, viegli piespiežot, lai izveidotos rullītis. To cieši satin plēvē un ievieto ledusskapī uz vairākām stundām, lai uzkoda nostāvētos un būtu viegli sagriežama.

 

Pasniegšana un praktiski padomi

Pirms pasniegšanas rullīti izņem no plēves un ar asu nazi sagriež vienāda biezuma šķēlēs, kas skaisti izskatās uz šķīvja. Uzkodu var pasniegt uz rudzu maizes šķēlītes vai arī vienkārši izkārtot uz servējamā trauka, dekorējot ar zaļumiem vai plānām sīpolu loksnītēm.

Lai garša būtu vēl izteiksmīgāka, siļķi ieteicams izvēlēties viegli sālītu, jo pildījums pats par sevi ir maigs un krēmīgs. Ja vēlas svaigāku akcentu, pildījumam var pievienot nedaudz citrona sulas vai sinepju. Šī uzkoda īpaši labi garšo nākamajā dienā, kad visas garšas ir pilnībā savienojušās, tāpēc to droši var sagatavot iepriekš, ietaupot laiku svētku dienā.

Precīzas sastāvdaļas

Mazsālīta siļķe – 1 gabals
Burkāns (novārīts) – 1 liels
Vārītas vistas olas – 2 gabali
Vārīti kartupeļi – 2 gabali
Majonēze – apmēram 150 g
Sāls, pipari – pēc garšas
Zaļumi dekorēšanai – pēc vēlēšanās

Labu apetīti un patīkamu gatavošanu! Šī recepte ir lielisks piemērs tam, ka arī no vienkāršām sastāvdaļām iespējams radīt svinīgu un gardu uzkodu, kas noteikti iepriecinās gan ģimeni, gan viesus.