Uzmanību! Kāpēc tev TŪLĪT PAT vajadzētu pārtraukt ēst Nutellu; Īpaši kaitīga bērniem

Sāksim ar sastāvdaļām. Viena Nutellas burciņa satur: cukuru, modificētu palmu eļļu, lazdu riekstus, kakao, vājpiena pulveri, kviešu pulveri, sojas lecitīnu un vanilīnu.

giphy

Pēc pirmā acu uzmetiena neizskatās nemaz tik slikti – šeit nav nevienas no “ja nespēj izrunāt nosaukumu, neēd to” ķīmiskajām sastāvdaļām. Bet šīs sastāvdaļas ir ļoti apstrādātas, un sojas lecitīns pats par sevi nav drošs.

Sojas lecitīns – tā ir ģenētiski modificēta soja, ko ķermenim grūti sagremot. Tā kā tas ir pamatīgi apstrādāts, tas var ietekmēt organisma hormonālo stāvokli. Daži eksperti iesaka grūtniecēm, zīdaiņiem un krūts vēzi izdzīvojušajām izvairīties no šīs vielas.

Un tad vanilīns.

Tas nav stresu noņemošais un garastāvokli paceļošais vanilīns no Madagaskaras kalniem. Tā ir lēta ķīmiskā versija. Daži pētījumi vēsta, ka tas satur sastāvdaļu, kura nosaukta par “lēnu indi”, jo liek smadzenēm ražot ķimikālijas, kas izraisa atkarību, kā arī galvassāpes un dažreiz alerģiskas reakcijas.

Vēl viena pretrunīga sastāvdaļa ir palmu eļļa. Tā ne tikai satur daudz piesātināto tauku, bet ir arī grūti sagremojama un ceļ toksīnu līmeni nierēs, aknās un plaušās. Palmu eļļa ir arī viens no vadošajiem lietusmežu iznīcības cēloņiem, kas apdraud savvaļas sugu, piemēram, orangutānu izdzīvošanu.

Tas varbūt daļai cilvēku neinteresē, bet varbūt tevi pārliecinās tas, cik daudz kaloriju Nutellā ir. Divas ēdamkarotes vien satur 200 kalorijas, 11 gramus tauku un 21 gramu cukura – apmēram tikpat daudz, cik kolas bundžiņa.

Ja neko citu, tad vismaz pēdējo faktu ir vērts apsvērt, tā kā lielākā daļa no mums vienā piegājienā apēd pusi burciņas.

Varbūt ir laiks saņemt sevi rokās un piebremzēt vai pavisam pārtraukt darīt pāri savam ķermenim.

Avots: unilad.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment