9 klasiskie restorāna etiķetes principi
1. Restorānā pirmais ierodas vīrietis vai arī tas cilvēks, kas apmaksās rēķinu. Taču ja pie restorāna ieeja sagaida šveicars, tad sievieti vajag laist pa priekšu, un, kamēr viņa izģērbjas, atrast brīvu vietiņu.
2. Vīrietim ir jāierodas ātrāk un jāatrod galdiņš tajā gadījumā, ja randiņš tika ieplānots jau sen.
3. Ja galdiņš bija pasūtīts uz pāris cilvēkiem, gaidīt viņus var ne ilgāk kā 20 minūtes, un pēc tam var mierīgi sākt vakariņot.
4. Džentlmenis palaiž savu dāmu pie labākas vietas pie galdiņa – piemēram, pie loga ar skatu uz skatuvi.
5. Vīrietim ir jārūpējas par savu sievieti, atbīdot krēslu un viņu nosēdināt. Šo principu daudzi ir aizmirsuši, taču, lai sajūsminātu, šī darbība ir visai noderīga. Ja izdariet vienreiz, tad dariet to vienmēr.
6. Etiķete norāda: ēdienu piedāvā vīrietis, taču sieviete izvēlas to, kas viņai visvairāk iepatikās. Dažos restorānos pasniedz atsevišķas ēdienkartes vīrietim un sievietei, “sieviešu” variantā cenas nav norādītas.
7. Sākt cienāties ar maltīti var tikai tad, kad ēdieni ir atnests jums abiem diviem.
8. Nobeigumā vajadzētu izlemt, kā apmaksāsiet rēķinu: maksā vīrietis, sieviete vai arī katrs par sevi. Taču te ir tikai viens variants: uzaicinājāt uz randiņu – tātad maksājiet.
9. Pirms iziešanas vīrietis savu dāmu laiž pa priekšu, garderobē apģērbjas pirmais un pēc tam palīdz sievietei.
Avots: for-real-man.info