Es tikai pavisam nesen uzzināju, ka dārzeņus salātiem var izvārīt nevis stundas laikā, bet burtiski 5 minūtēs – un garša paliek tieši tāda pati, ja ne pat labāka.
Visu mūžu es vārīju dārzeņus “klasiskā” veidā: kartupeļus, burkānus un bietes – katru atsevišķi, katlā, vismaz stundu. Tad dzesēju. Tad vēl tīrīju… Vārdu sakot, salāts “Olivjē” pārvērtās par veselu varoņdarbu. Bet “Siļķe kažokā” vai vinegrets – vēl jo vairāk.
Bet kādu dienu pie draudzenes virtuvē es ieraudzīju dzīves glābēju triku, kas pilnībā mainīja manu gatavošanas rutīnu. Dalos – varbūt arī jums noderēs.
1. veids — ar sodu
Kā darbojas soda, vārot dārzeņus?
Pievienojot 1 tējkaroti dzeramās sodas ūdenim:
Vārīšanās notiek daudz ātrāk — īpaši bietēm (pat lielas bietes izvārās 3–5 minūtēs);
Dārzeņi kļūst mīksti īsā laikā;
Tiek ietaupīts daudz laika — ideāli, ja jāvāra “pa ātro”.
Svarīgi:
Nepievienojiet vairāk par 1 tējkaroti uz 1,5–2 litriem ūdens, citādi mainīsies garša.
Pēc vārīšanas dārzeņi noteikti jānoskalo tīrā ūdenī, lai noņemtu sodas atliekas un piegaršu.
Šo metodi vislabāk izmantot, ja vēlāk salātā pievienosiet majonēzi vai citas mērces — garša būs pilnīgi normāla.
Mikroviļņu krāsnī sodu nelieto!
Maisiņā nav ūdens — tur dārzeņi gatavojas ar savu tvaiku. Ja pievienosiet sodu, maiss var uzsprāgt, bet dārzeņi iegūs nepatīkamu garšu.
2. veids — mikroviļņu krāsnī
Nepieciešams:
Kartupeļi, burkāni, bietes (pēc vēlēšanās)
Pārtikas maisiņi (vai cepammaisi)
Mikroviļņu krāsns
Lasi vēl: Zelta iespēju vārti: Tamāra Globa pastāstīja, kurām zodiaka zīmēm 2025. gada oktobris kļūs par vissvarīgāko mēnesi
Kā gatavot:
Dārzeņus labi nomazgā, nemizo – vāra ar mizu.
Sadaliet pa atsevišķiem maisiņiem: burkānus pie burkāniem, kartupeļus pie kartupeļiem.
Ar zobu bakstāmo vai dakšiņu izduriet pāris caurumiņu, lai izietu tvaiks.
Liek mikroviļņu krāsnī:
Burkāni – ap 5 minūtēm
Kartupeļi – 5–6 minūtes
Bietes – 7–10 minūtes (atkarībā no lieluma)
Pārbaudiet ar nazi – ja viegli ieduras, viss gatavs!
Atstāj nedaudz atdzist, nomizo – un var griezt salātā.
Šī paņēmiena priekšrocības
Ātri – kamēr tēja ievilkusies, dārzeņi jau gatavi.
Nav netīru katlu – vispār neviena!
Garša un krāsa saglabājas, īpaši bietēm – spilgti sarkanas, ne izplūdušas.
Der jebkuriem salātiem – “Olivjē”, vinegretam, “Siļķei kažokā” u.c.
Kad pirmo reizi izmēģināju šo metodi, neticēju savām acīm. Salāts garšoja tieši tāpat, it kā būtu vārījusi pusdienu. Bet laiks un spēks – ietaupīti vairākas reizes!
Lasi vēl: Ko jūsu kaķis grib pateikt, gulēdams blakus jums- kāpēc kaķiem tik svarīgi gulēt saimnieka gultā
Kopš tā brīža, kad atklāju “dārzeņus mikroviļņu krāsnī”, es vairs nebaidos gatavot “sarežģītos” salātus. Tagad tas ir īsts prieks, nevis varoņdarbs.