Vācu Ziemassvētku Štolle – recepte gardam svētku desertam

Ziemassvētku Štolle ir tradicionāls konditorejas izstrādājums Vācijā un Austrijā. Katrai provincei ir savas īpašās receptes. Ziemassvētkos Štolli var izcept pats, turklāt tagad ir pienācis laiks, jo desertam pirms Ziemassvētkiem jāatpūšas vairākas nedēļas.

Sastāvdaļas

200 g sasmalcinātu mandeļu

1 kg miltu

250 ml piena

70 g rauga

150 g cukura

50 g gī sviests

300 g sviesta

400 g rozīņu

80 g citrona miziņas, smalki sagrieztas

80 g apelsīna miziņas, smalki sagrieztas

1 tējkarote sāls

½ tējkarotes muskatrieksta

Dekorēšanai

150 g sviesta

250 g pūdercukura

Pagatavošana

Vispirms iesijā miltus maisītāja traukā. Pēc tam nelielā bļodā sajauciet pienu ar raugu un 2 tējkarotēm cukura. Miltos izveido iedobi un pievieno rauga maisījumu. Apkaisa to ar miltiem un ļauj nostāvēties 30 minūtes.

Tad mīciet sastāvdaļas. To var izdarīt ar rokām vai izmantot virtuves kombainu. Pamazām saputojiet atlikušās sastāvdaļas – cukuru, kausētu sviestu, gī sviestu, rozīnes, apelsīnu miziņu, citrona miziņu, sāli un muskatriekstu. Beigās mīklai jābūt nedaudz lipīgai un gludai. Pēc tam pārklājiet mīklu un ļaujiet tai nostāvēties divas stundas, lai uzrūgst.

Ja vēlaties mērcēt rozīnes un citrusaugļu miziņas rumā, dariet to laicīgi. Iepriekšējā dienā ievietojiet apelsīna miziņu, citrona miziņu un rozīnes bļodā ar 80 ml ruma un ļaujiet sastāvdaļām ievilkties nakti.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Izņemiet mīklu no bļodas un sadaliet to divās daļās. Pirmo gabalu izrullējiet apmēram īkšķa biezumā, ar rullīti izveidojiet ievilkumu vienā pusē un pēc tam salieciet mīklu, gluži kā aizverot grāmatu. Viegli piespiediet ar rokām un piešķiriet desertam ideālu formu. Dariet to pašu ar otro mīklas gabalu.

Tagad ielieciet Ziemassvētku Štolli uz cepešpannas, kas izklāta ar divām cepampapīra loksnēm, un ievietojiet to cepeškrāsnī uz 1 stundu. Pēc tam ņem ārā un ļauj nedaudz atdzist.

Tikmēr uz vidējas uguns izkausē sviestu. Abas Štolles pārziež ar pusi sviesta. Pēc tam maizes izklāj ar pūdercukuru un visbeidzot apsmērē ar pārējo sviestu. Kad deserti ir pilnībā atdzisuši, tos var ietīt alumīnija folijā un uzglabāt vēsā, sausā vietā līdz četriem mēnešiem.

 

 

 

 

 

Leave a Comment