Lai apmeklētu dārgu restorānu, jāzina dažādi etiķetes noteikumi. Pat nelielas detaļas ir svarīgas: kādus aksesuārus izvēlies, kurā rokā turi dakšiņu un kā pareizi atbīdīt krēslu.
Bet, kad patīkamais vakars ir beidzies un oficiants atnes rēķinu, rodas dilemma: atstāt tējas naudu vai nē? Ar šādu jautājumu pie mums vērsās viena lasītāja.
Vai ir jāatstāj tējas nauda
Man grūti saprast, kāpēc jāatstāj tējas nauda restorānā. Oficianti taču īsti neko īpaši nedara – viņi vienkārši smaida, atnes ēdienkarti, pasūtījumu un saņem naudu.
Jā, viņu darbs nav viegls – viņi visu dienu ir uz kājām. Bet tējas nauda restorānā tiek atstāta par garšīgu ēdienu, kuru sagatavo pavāri, nevis oficianti. Rezultātā mēs varam atstāt kulinārus, kas tiešām ir pelnījuši atzinību naudas formā.
Saprotiet mani pareizi, es neesmu skopa, esmu vienkārši taisnīga. Piemēram, mans vīrs vienmēr atstāj tējas naudu 10% apmērā no rēķina summas, pēc visiem etiķetes likumiem. Tā ir viņa izvēle, bet man tas šķiet mīkla! Mēs pateicamies oficiantiem, kuri jau tā saņem algu.
Es astoņus gadus strādāju par bērnudārza audzinātāju un bieži nācās aizvietot kolēģes. Kad citi pedagogi ir atvaļinājumā, mēs viņus aizvietojam. Kopā ar auklītei mēs aprūpējam 43 bērnus. Mēs arī piegādājam ēdienu, bet pēc katras ēdienreizes auklīte mazgā traukus kaudzēm. Viņai tējas naudu neviens nedod, un arī man ne. Un tomēr, mēs nesūdzamies.
Iedomājieties, ka pēc darba dienas vecāki ved bērnus mājās un, saņemot savus bērnus sveikus un veselus, atstāj tējas naudu. Tas izskatās nedaudz dīvaini, jo tāda prakse nav ierasta! Tad kāpēc mēs restorānos atstājam tējas naudu oficiantiem?
Turpinājumu lasiet nākošajā lapā
Tevi noteikti interesēs
- Mans znots gandrīz savāca manus ietaupījumus, bet es uzrādīju čeku par 30 000 un palūdzu atbrīvot Mārupes dzīvokli
- Sinoptiķi atklāj vai Jaunajā gadā sagaidīsim īstu ziemas pasaku: ”Prognozes mainās burtiski pa dienām”
- “Cik ļoti laiki ir mainījušies” teica mana vīramāte, kad es sacēlu vētru par Omnivas kurjeru, kas kavējas; “Agrāk tādu pat nebija”
- Lūcijas diena 13. decembrī: dabas vērotājs Vilis Bukšs atklāj, kāpēc īpaša nozīme ir vilkačiem un kādu ziemu varam gaidīt vēl
- Ugunīgā Zirga gada favorīti: kurām 5 Zodiaka zīmēm veiksmes vilnis atnesīs laimi un izrāvienu
- Svētku deserts, ko viesi vienmēr apēd pirmo: pagatavojams vieglāk nekā “Napoleons”, bet garšo vēl labāk par torti











